Меню

Експериментална ваксина срещу хепатит С показва обещаващи резултати, съобщават учени от Оксфордския университет.

Създаването на ваксина срещу хепатит С вируса е трудно, тъй като той променя повърхността си. Британските учени обаче са предприели нов подход, като са избрали за цел вътрешната структура на вируса.

В проучването са участвали 41 здрави доброволци, на които е била приложена ваксината.

Целта на тази първа фаза е била да се установи безопасността на ваксината и какъв тип имунен отговор предизвиква. Резултатите са показали, че ваксината е безопасна и няма значителни странични ефекти.

Учените са останали изключително доволни от силния Т-клетъчен имунен отговор, който е предизвикала ваксината.

Сега те започват втора фаза на проучването, през която ще установят ефективността на ваксината при хора, инфектирани с хепатит С вируса.

Спаред Световната здравна организация (СЗО) броят на инфектираните с хепатит С вируса в света е около 170 млн.

Хепатит С е заболяване, което може да протече безсимптомно в продължение на години, като през това време черния дроб се уврежда.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!