Начало / Актуални теми / Оказване на първа помощ при задавяне

Оказване на първа помощ при задавяне

мар. 27, 2014

Задавянето настъпва, когато чуждо тяло се заклещи в гърлото и наруши притока на кислород от външната среда. То е особено често в детската възраст, когато децата изследват околната среда и предметите в нея чрез устата си.

Задавянето е спешно състояние, което се нуждае от своевременна помощ. Когато някой се задави се нарушава притока на кислород към белите дробове. Мозъкът е изключително чувствителен на липсата на кислород и ако до шест минути до него не достигне кислород мозъчните клетки започват да загиват. Именно през тези шест минути трябва да бъде извършена и първата помощ за пациента, който се е задавил.

Какви могат да бъдат причините за задавяне?

При възрастните задавянето най-често се дължи на недостастъчно смилане на храната. Говоренето или смеенето по време на хранене може да стане причина за заклещването на по-големи хапки в гърлото. Нормалните механизми на преглъщане могат да бъдат затруднени при консумацията на по-големи количества алкохол или употребата на наркотици. При възрастните рисковите фактори за задавяне са: напреднала възраст, недостатъчно смилане на храната и консумация на алкохол.

При децата основната причина за задавяне е също недостатъчното смилане на храна, опити за поглъщане на по-големи от нужното хапки или голямо количество храна наведнъж. Освен това децата имат навика да поставят различни предмети в устата си, които могат да се заклещят в гърлото. Опасни за децата са например ядките, малки топчета за игра и монети.

Какви са симптомите при задавяне?

  • кашлица
  • размахване на ръце и признаци на паника
  • внезапна неспособност за говорене
  • посиняване на устните
  • загуба на съзнание.

Какво да направите при задавяне?

Изборът на най-подходящ начин за помощ зависи от това дали човекът, който се е задавил е дете или възрастен или бебе на възраст под една година.

Леко задавяне при възрастен и деца над 1 година

Ако дихателните пътища са само частично запушени пациентът обикновено може да говори, кашля, диша или плаче. Обикновено такива пациенти успяват сами да отстранят запушването. Вие може да помогнете като окуражите пациентът да кашля интензивно, за да прочисти гърлото си от чуждото тяло. Ако чуждото тяло е видимо и може да го достигнете поставете два пръста в устата на пациента и се опитайте да го отстраните внимателно без прилагане на сила.

Тежко задавяне при възрастен и деца над 1 година

Когато задавянето е сериозно пациентът обикновено не може да говори и има затруднения при дишане. Без нужната помощ той след известно време загубва съзнание. Вие може да помогнете по следния начин:

  • Застанете от едната страна на човека, който се е задавил и обхванете гръдния му кош с една ръка.
  • Наклонете пациента напред, така че при отпушването на дихателните пътища чуждото тяло да излезе напред.
  • Потупайте силно гърба на задавилия се пет пъти в областта под лопатките. След всяко потупване изчаквайте, за да видите дали чуждото тяло вече не е отстранено.

Ако тази тактика не даде резултат е нужно да приложите хватката на Хаймлих. При нея трябва да застанете зад задавилия се. Обхванете с ръце тялото му в областта на талията. Стиснете едната ръка в юмрук в областта около пъпа. Поставете другата си ръка отгоре и рязко и силно натискайте в посока нагоре и към корема на пациента докато той се опитва да се изкашля. Целта на този метод е да се повиши налягането в коремната област и чуждото тяло да успее да излезе извън дихателните пътища.