Възможно е един ден пушачите да бъдат имунизирани срещу действието на никотина така, че да не изпитват удоволствие от този навик, твърдят американски учени.

Те са разработили ваксина с помощта на генната терапия. Създали са генетично модифициран вирус, който след като инфектира черния дроб го стимулира да продуцира антитела срещу никотина.

Антителата блокират навлизането на никотина в мозъка.

Учените от Weill Cornell Medical College са инжектирали никотин на нормални мишки и на такива, които са били ваксинирани. Сле това са установили, че нивото на никотин в мозъка на ваксинираните мишки е с 85 % по-ниско.

Не се знае дали ваксината е безвредна за човек и дали това понижение ще бъде достатъчно да откаже пушачите от вредния навик.

Ръководителят на проучването проф. Роналд Кристал счита, че това е най-добрия начин за лечение на никотинова зависимост при пушачи.

Резултатите от проучването са впечатляващи, но има много въпроси, на които трябва да се отговори.

Необходими са още много изследвания преди ваксината да може да бъде тествана на хора.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!