Начало / Актуални теми / Плантарен фасциит – какво представлява и какво е лечението му?

Плантарен фасциит – какво представлява и какво е лечението му?

ное. 26, 2013

Плантарният фасциит представлява възпаление на тъкан, наречена плантарна фасция, която свързва стъпалото с пръстите на крака. Плантарният фасциит е една от най-честите причини за болка в петата.

Болката при това състояние обикновено е внезапна, пробождаща и се явява още при първите крачки, които прави пациента сутринта. След раздвижването на крайника болката изчезва, но тя може да се появи отново след прекарване на дълго време в изправено положение или след изправяне от седнала позиция.

Плантарният фасциит се среща доста често при лекоатлети. Освен при спортисти плантарният фасциит се среща и при хора с наднормено тегло, бременни и хора, които често носят неподходящи обувки, които не дават правилната опора на крайника.

Какви са симптомите при плантарният фасциит?

В повечето случаи болката, свързана с плантарния фасциит се усилва постепенно. По-често се засяга само единия крайник, в редки случаи могат да бъдат засегнати и двата едновременно. Обикновено болката е най-силна сутрин.

Как се диагностицира състоянието?

За да се постави диагнозата плантарен фасциит първо вашият лекуващ лекар трябва да ви прегледа обстойно и да изясни какви са точно вашите оплаквания. По време на прегледа лекарят ще провери дали има някави определени болезнени точки. Локализацията на болката може да спомогне и за уточняване на причината. За доизясняване на диагнозата лекуващият лекар може да назначи извършването на образни изследвания – рентген или ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението при плантарен фасциит?

В лечебния план на плантарния фасциит влизат почивка, добра грижа за крайниците, прием на обезболяващи и упражнения. Някои от по-често използваните лечебни методи са:

Прилагане на ледени компреси

Ако страдате от плантарен фасциит ледът може да облекчи вашите симптоми. Приложете ледени компреси на крайника няколко пъти дневно, за поне 10 минути всеки път. Прилагането на лед след ходене или тренировка ще намали болката.

Упражнения

Разтягането ще спомогне за облекчаване на болката. Седнете на пода с опънати крайници. Омотайте кърпа около стъпалата си и започнете да я придърпвате към тялото си. Ще усетите как мускулите на крака ви се разтягат. Друго упражнение, което може да правите е с използването на тенис топка. Седнете на стол със стъпала на пода и колене свити под ъгъл от 90 градуса. Поставете тенис топка под краката си и започнете да я движите във всички посоки с помощта на краката си.

Почивка

В допълнение към упраженията спада и почивката. Тя е много важен елемент, спомагащ за облекчаване на болката. Според лекарите почивката е един от най-важните лечебни методи при плантарния фасциит. Опитайте се да си починете няколко дни без да ходите продължително време. Избягвайте тежките тренировки за известно време.

Други методи на лечение

Временната смяна на вида спорт от бягане на плуване или каране на колело ще позволи на петата да си почине. Освен това при по-силни болки могат да се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства и електрически стимулации с кортикостероиди. В повечето случаи лекарите съветват да се започне с шест-седмичен курс консервативна терапия и ако след този период болният продължава да се оплаква от болки да се инжектират кортикостероиди в болезнената област. В много редки случаи се препоръчва хирургична намеса.

Прочетете за:
Как да се предпазим от плантарен фасциит?