Начало / Актуални теми / Псориазис – какво трябва да знаем за това заболяване?

Псориазис – какво трябва да знаем за това заболяване?

ное. 12, 2013

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки растат по-бързо от обикновено и поради тази причина по тялото се появяват задебелени участъци кожа, която може да изглежда по-бяла или зачервена.

При някои хора заболяването протича леко, докато при други заболяването може да бъде инвалидизиращо и да пречи на изпълнението на ежедневните задачи. Все още няма открито лечение за псориазис, но с някои медикаменти симптомите могат да бъдат овладяни и пациентите да водят нормален начин на живот.

Какви форми на псориазис има?

Плакатен псориазис

Това е най-разпространената форма на заболяването. 8 от 10 души с псориазис страдат именно от тази форма. Засегнатите участъци от кожата са с овална форма, изглеждат надигнати над околната кожа и зачервени. Отгоре кожните участъци са покрити с люспи със сребрист цвят. Най-често плаките се появяват по лактите, коленете и скалпа.

Гутатен псориазис

Този вид псориазис започва внезапно, обикновено в детска възраст. Около 2% от случаите на псориазис са с тази форма. По кожата се появяват малки червени точки. Тази форма на псориазис обикновено изчезва от само себе си след няколко седмици без лечение. По-често се засягат гръдния кош, бедрата и горните крайници.

Пустуларен псориазис

Пустуларният псориазис е по-рядко срещан и засяга по-често възрастните хора. По кожата на пациентите се появяват пъпчици пълни с гной, заобиколени с червен вал. По-често този вид псориазис засяга ръцете и краката, в някои случаи може да се разпространи по цялото тяло.

Еритродермичен псориазис

Този вид псориазис е най-малко разпространеният, но и най-опасният. Може да се засегне цялата повърхност на кожата с червени люспести петна. Кожата изглежда като изгорена. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат сърбеж, ускорена сърдечна дейност, повишена температура. Пациентите с този вид псориазис обикновено се нуждаят от болнично лечение.

Псориазис на гънките

Този вид псориазис е известен още като инверсен псориазис. Кожните промени обикновено са в областите с кожни гънки – подмишниците, слабините, под гърдите. Появяват се светлочервени гладки кожни лезии. Поради локализацията на кожните промени тази форма на псориазис може да се влошава в резултат на потенето и триенето на кожата.

Псориазис на ноктите

Повечето пациентите с псориазис страдат и от нокътни промени. По ноктите се виждат леки точковидни хлътвания. Ноктите могат да променят своя цвят и да изглеждат жълтеникави. Често пациентите страдат от гъбични инфекции на ноктите.

Псориатичен артрит

Това е състояние, при което пациентите страдат от псориазис, който е съпътстван и от артрит. Обикновено пациентите, при които псориазисът е с 10 годишна давност или повече развиват и артрит. Пациентите с псориатричен артрит се оплакват от скованост и болка в ставите, които се влошават рано сутрин и след почивка, подуване на пръстите на краката, затопляне в областта на ставите.

Как се диагностицира псориазисът?

В повечето случаи диагнозата на това заболяване не е трудна. Нужен е обстоен преглед и анамнеза за поставяне на диагнозата псориазис. В някои случаи може да бъде извършена кожна биопсия, за да бъде установена каква форма на псориазис точно се е развила при пациента.

Какво е лечението на псориазиса?

При по-леките форми се използват кортикостероидни кремове, които забавят растежа на кожните клетки, с което възпалението и сърбежът намаляват. В някои случаи може да бъде приложена фототерапия с ултравиолетови лъчи. При по-тежките форми на псориазис се налага приема на орални медикаменти или венозни кортикостероидни препарати.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис