Меню

Вероятността за развитие на дълбока венозна тромбоза се удвоява при пътувания, продължаващи повече от 4 часа, съобщи Световната Здравна Организация (СЗО).

Високите хора, чиито крака са притиснати, а също и много ниските хора, чиито крака не достигат до пода са особено уязвими към образуването на венозни тромби по време на пътуване.

По-податливи към венозна тромбоза са хората със затлъстяване, жени, приемащи контрацептиви, хора с нарушения в кръвосъсирването, както и хора често пътуващи на дълги разстояния.

Причината за риска от венозна тромбоза при продължително пътуване със самолет, влак или кола е неподвижността.
Поради липсата на мускулни съкращения, кръвта се събира в долните крайници и се създават условия за образуване на тромби.

При тромбоза на дълбоките вени може да има болка, оток, зачервяване на кожата в засегнатата зона.
Опасно усложнение е белодробната тромбоемболия, която протича с болка в гърдите, дихателна недостатъчност, цианоза и ако не се лекува може да бъде фатална.

Честотата на дълбоката венозна тромбоза е сравнително ниска 1 на 6000, но все пак това означава, че се засяга един човек на всеки 20 полета за дълго разстояние, имащи по 300 пътника.

За понижаване на риска от образуване на тромби Шанти Мендис, специален съветник на СЗО препоръчва на пътниците да раздвижват ходилата си, а също и да стават от местата си за няколко минути, когато това е възможно. Тя предупреждава хората да не приемат сънотворни средства и да не  консумират много алкохол по време на полет. Пътниците трябва да избягват да носят тясно облекло, което затруднява циркулацията на кръвта.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!