Начало / Актуални теми / Повишен риск от тромбоза при дълго пътуване

Повишен риск от тромбоза при дълго пътуване

юли 1, 2007

Вероятността за развитие на дълбока венозна тромбоза се удвоява при пътувания, продължаващи повече от 4 часа, съобщи Световната Здравна Организация (СЗО).

Високите хора, чиито крака са притиснати, а също и много ниските хора, чиито крака не достигат до пода са особено уязвими към образуването на венозни тромби по време на пътуване.

По-податливи към венозна тромбоза са хората със затлъстяване, жени, приемащи контрацептиви, хора с нарушения в кръвосъсирването, както и хора често пътуващи на дълги разстояния.

Причината за риска от венозна тромбоза при продължително пътуване със самолет, влак или кола е неподвижността.
Поради липсата на мускулни съкращения, кръвта се събира в долните крайници и се създават условия за образуване на тромби.

При тромбоза на дълбоките вени може да има болка, оток, зачервяване на кожата в засегнатата зона.
Опасно усложнение е белодробната тромбоемболия, която протича с болка в гърдите, дихателна недостатъчност, цианоза и ако не се лекува може да бъде фатална.

Честотата на дълбоката венозна тромбоза е сравнително ниска 1 на 6000, но все пак това означава, че се засяга един човек на всеки 20 полета за дълго разстояние, имащи по 300 пътника.

За понижаване на риска от образуване на тромби Шанти Мендис, специален съветник на СЗО препоръчва на пътниците да раздвижват ходилата си, а също и да стават от местата си за няколко минути, когато това е възможно. Тя предупреждава хората да не приемат сънотворни средства и да не  консумират много алкохол по време на полет. Пътниците трябва да избягват да носят тясно облекло, което затруднява циркулацията на кръвта.

Прочетете за:
Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза) – симптоми, усложнения