Начало / Актуални теми / Причини за образуване на газове и подуване на корема

Причини за образуване на газове и подуване на корема

авг. 28, 2014

Чувството за подуване на корема в резултат на повишено образуване на газове е познато на много хора. Това за някои пациенти е много смушаващо, защото може неволно да изпускат газове на неподходящи места.

Нормално газовете се образуват в нашия организъм при разграждането на храната, която приемаме и трансформацията й в енергия. Изпускането на газове е нормален процес, който всички ние изпитваме. Обикновено изпускаме газове около 13-15 пъти дневно.

Защо се образуват газовете?

Навлизане на въздух в стомаха

Когато приемате храна или течности вие едновременно с това поемате и малки количества въздух, който се натрупва в храносмилателния ви тракт. Освен това газове се образуват и при разграждането на храната. Организмът има нужда да се отърве от ненужните газове. Повече количество въздух може да навлезе в стомаха при следните обстоятелства:

  • тютюнопушене
  • недобро смилане на храната
  • прием на горещи напитки.

Прием на определени храни

Голяма част от храната, която консумираме ежедневно са въглехидратите. Те се състоят от дълги вериги молекули захар. Някои от приетите въглехидрати не могат да се смелят в тънките черва и попадат несмлени в дебелото черво.

В дебелото черво се съдържат над 500 различни ферментиращи бактерии, които започват да разграждат въглехидратите и по време на този процес се образуват газове. Храни, в които се съдържат по-големи количества трудно разтворими въглехидрати са: бобови храни, зеле, карфиол, леща, лук, ябълки, стафиди.

В някои храни се съдържа изкуствения подсладител сорбитол, при разграждането на който също се образува повишено количество газове в храносмилателния тракт.

Храносмилателни разстройства

При някои състояния може да се наблюдава като симптом повишеното образуване на газове в червата. Такива състояния са например:

  • запек
  • синдром на раздразненото черво – често срещано състояние, което се характеризира още със стомашни крампи, подуване на корема, диария
  • цьолиакия – непоносимост към глутена, който се съдържа в голяма част от храните
  • лактозна непоносимост
  • гастроентерит.

Обездвижване

За добрата перисталтика е нужно всекидневно движение. Хората, които са обездвижени по-често се оплакват от повишено образуване на газове в червата. Когато се движите вие подпомагате пасажа и смилането на храната, която сте приели и по този начин в организма ви се образуват по-малко газове. При обездвижване храната не се смила добре и това често води до запек, а той често е съпроводен с повече газове.

Прочетете за:
Метеоризъм (газове в червата)