Начало / Актуални теми / Причини за затопляне и изтръпване на краката

Причини за затопляне и изтръпване на краката

окт. 28, 2015

крака

Много от нас не обръщат внимание на краката си преди да се е появил проблем. Затоплянето и изтръпването на крайниците най-често е сигнал за увреждане на нерви в тази област, което може да се дължи на тяхното нараняване или заболяване. Хроничната нервна увреда, позната като периферна невропатия, причинява усещане за „иглички“ в областта на краката, което затруднява ходенето на пациентите и им създава значителен дискомфорт.

По-чести причини за увреждане на нерви на краката и затопляне и изтръпване на крайниците са:

  • Метаболитни разстройства

Голяма група метаболитни нарушения могат да увредят нервите, инервиращи долните крайници. От тази група диабетът е най-често срещаното заболяване. Пациентите с диабет с времето развиват периферна невропатия, която става причина за развитието на язви, чести наранявания и инфекции в областта на краката. Ако пациентите не обръщат достатъчно внимание на състоянието на долните си крайници може да се стигне до гангрена и в краен случай ампутация на крак. Хроничните бъбречни и чернодробни заболявания също могат да причинят периферна невропатия. Увреждането на някой от тези органи води до натрупването на метаболитни отпадни продукти, които могат да раздразнят и увредят нервите, инервиращи долните крайници.

  • Инфекции

Множество инфекции могат да доведат до възпаление на нервите на долните крайници. Често такова увреждане се наблюдава при инфекция с мононуклеоза или варицела. При заразяване с вируса на хепатит Б, Ц или ХИВ пациентите често се оплакват от неприятно затопляне и изтръпване на крайниците.

  • Автоимунни заболявания

В някои случаи отговорът на организма към инфекция води до нервна увреда. Едно автоимунно заболяване известно като синдром на Гилен-Баре се характеризира с внезапна мускулна слабост и усещане за изтръпване на долните крайници. Синдромът на Гилен-Баре се дължи на автоимунен отговор на организма, при който тялото по погрешка атакува нервни клетки в резултат на вирусна или бактериална инфекция. Ако състоянието не бъде овладяно навреме може да се стигне до парализа. Други автоимунни заболявания, при които може да се стигне до увреждане на нерви в областта на долните крайници са лупус, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен.

  • Туморни образувания

Някои доброкачествени или злокачествени туморни образувания могат да засегнат нервите на краката и да предизвикат оплаквания, характерни за периферната невропатия. В някои случаи раковото заболяване може да не уврежда директно нервите, но може да причини състояние известно като паранеопластичен синдром, при което пациентите да се оплакват от изтръпване и затопляне на крайницте.

  • Токсини и медикаменти

Множество токсини и лекарствени средства могат да раздразнят нервите в нашето тяло. Алкохолът е най-често срещаната субстанция, която ако бъде консумирана в по-големи количества може да увреди нервите на долните крайници и да се стигне до изтръпване на крайниците и мускулна слабост и впоследствие перманентна нервна увреда. Някои медикаменти, които се използват за лечение на гърчове, някои антибиотици и противовирусни медикаменти се свързват с периферна невропатия, като възможен нежелан страничен ефект от използването на медикамента.