Начало / Актуални теми / Ниски нива на калций в кръвта – хипокалциемия

Ниски нива на калций в кръвта – хипокалциемия

дек. 18, 2014

Клиничната картина при пациентите с хипокалциемия може да варира в широки граници от асимптомна до животозастрашаващо състояние. Ниските нива на калций в кръвта се наблюдават често при пациенти, които са хоспитализирани по различни причини. Човек, тежащ 70 килограма има над 1,2 кг калций в тялото си, като над 99% от него се складира под формата на хидроксиапатит в костите. 45-55 % от калция, който се съдържа в кръвта е йонизиран, 35-40% е свързан с протеини и около 10% образува комплекси с някои аниони – сулфат, бикарбонат, фосфат.

Калцият е минерал, който има множество важни функции в организма. Някои от по-важните му функции са спомагане дейността на сърцето, контракциите на мускулите и кръвоносните съдове. Някои хора страдат от хронична хипокалциемия, докато при други състоянието е страничен ефект на други здравословни състояния.

Какви могат да бъдат причините?

Хипокалциемията най-често се дължи на загуба на калций с урината или недостатъчно придвижване на калций от костите към кръвта. Други по-чести причини за хипокалциемия са:

  • Ниски нива на паратиреоиден хормон, поради увреждане на околощитовидните жлези при операции на щитовидната жлеза
  • Липса на околощитовидни жлези при раждането
  • Ниски нива на магнезий в кръвта, което намалява активността на паратиреоидния хормон
  • Дефицит на витамин Д
  • Недостатъчна консумация на храни, съдържащи калций
  • Здравословни състояния, при които се нарушава абсорбцията на калций
  • Панкреатит
  • Бъбречни заболявания, при които в урината се отделя повече от нужното количество калций.

Какви са симптомите?

Оплаквания от страна на нервната и сърдечно-съдовата система превалират при пациентите с хипокалциемия. Повишената нервна възбуда, което доминира при остра хипокалциемия води до чести неволеви съкращения на мускулите. Освен това пациентите изглеждат дезориентирани и могат да проявяват симптоми на деменция. Повишена раздразнителност, обърканост и в някои случаи гърчове могат да се наблюдават при хипокалциемия.

С времето може да се наблюдава опадане на косата и развитие на алопеция. Ноктите на пациентите стават чупливи, а кожата суха.

Други по-често срещани оплаквания на пациентите са:
• ниско кръвно налягане
• катаракта
• екзема.

Как се поставя диагнозата?

Първата стъпка при диагностицирането на състоянието е изследване на кръвта и определяне на нивата на калция. Освен това с помощта на физикален преглед лекарят може да открие физически и психически симптоми, характерни за хипокалциемия. Освен това лекарят може да изследва пациентите за проби, характерни за това състояние – проба на Хвостек и Труссо.

Какво е лечението?

При някои случаи на хипокалциемия не е нужно специфично лечение. Симптомите могат да отзвучат от само себе си.

Хранителните добавки, съдържащи калций могат да регулират нивата на калций в кръвта. Освен това е препоръчително приемането на добавки и с витамин Д и магнезий.

Вашият лекуващ лекар може да ви препоръча диета, богата на калций, която да спазвате у дома. Нужно е да прекарвате достатъчно време навън на слънце, за да стимулирате образуването на витамин Д в организма си.

Прочетете за:
Хипокалциемия (понижен калций)