Начало / Актуални теми / Продължителното стоене седнал е опасно

Продължителното стоене седнал е опасно

ян. 22, 2015

Ново проучване показва, че продължителното стоене в седнало положение повишава риска от развитие на животозастрашаващи заболявания, независимо от това дали спортуваме редовно.

Според Световната здравна организация липсата на физическа активност е четвъртият водещ рисков фактор за преждевременна смърт в света. Около 3.2 мил хора умират всяка година, защото не са достатъчно активни.

Канадски учени са анализирали данните от 47 проучвания, проследили различни групи от хора, които са докладвали за това колко време прекарват в седнало положение и колко често спортуват.

Хората, които са водели най-заседнал начин на живот са имали по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, рак на дебелото черво, рак на гърдата и други видове рак, в сравнение с хората, които са стояли по-малко седнали.

Учените са установили, че независимо от физическата активност заседналият начин на живот повишава риска от преждевременна смърт с 15-20 %. За хората, които не са спортували обаче риска е бил дори по-висок.

Схващането, че тренировките за 15-20 минути на ден могат да заличат вредите от заседналия начин на живот е погрешно.

Авторите на проучването дават няколко съвета за това как да намалим заседналия начин на живот:

  • на всеки половин час трябва да правим почивка от 1-3 минути, през които да стоим прави или да ходим.
  • когато гледаме реклами по телевизията може да се изправим или да правим упражнения
  • постепенно да намаляваме времето прекарано в седнало положение с 15-20 минути на ден.

Дефиницията за продължително седене варира от 8 часа на ден до 12 часа или повече. Шофирането, седенето зад бюро или гледането на телевизия не трябва да бъде повече от 4-5 часа на ден.