Начало / Актуални теми / Скорбут – възниква при тежък дефицит на витамин С

Скорбут – възниква при тежък дефицит на витамин С

мар. 28, 2023

скорбут

Скорбут възниква при тежък дефицит на витамин С. В днешно време заболяването се среща рядко. Характеризира се с анемия, изтощение, подуване и кървене от венците, загуба на зъби.

В миналото скорбутът е вземал много жертви при продължителните морски пътешествия и полярни експедиции, когато не е било възможно осигуряването на пресни плодове и зеленчуци.

Витамин С е водноразтворим витамин, който се съдържа главно в плодовете и зеленчуците. Той не се синтезира в организма, а се набавя чрез храната. Препоръчителната дневна доза за възрастен човек е около 70 mg. Резервът от витамин С в тялото обикновено се изчерпва за 4 до 12 седмици, ако човек спре приема на витамина.

Витамин С участва в много процеси в организма. Той играе роля в образуването на колаген, L-карнитин, стероидни хормони, невротрансмитери (допамин, адреналин, норадреналин). От съществено значение е за здравето на костите и кръвоносните съдове и за заздравяването на рани. Витамин С също е антиоксидант, повишава имунната защита и улеснява усвояването на желязото.

Какви са причините за развитие на скорбут?

Скорбут възниква при остра липса на витамин С в диетата в продължение на поне три месеца. Основните причини за този дефицит са:

 • недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци
 • анорексия или други психични заболявания
 • рестриктивна дието поради алергия, затруднено преглъщане
 • злоупотреба с алкохол, наркотични вещества. 

Редица състояния, терапии и вредни навици намаляват абсорбцията на хранителните вещества и повишават риска от дефицит на витамин С. Такива са например: болест на Крон, улцерозен колит, химиотерапия, тютюнопушене.

Какви промени настъпват при дефицит на витамин С?

Когато витамин С е недостатъчен, се нарушава синтеза на колаген. Колаген тип IV е основна съставка на стените на кръвоносните съдове и на кожата. Нарушеният синтез на колаген води до отслабени капиляри с последващи кръвоизливи, до дефекти в костите и свързаните с тях структури.

Какви са симптомите на скорбут?

Симптомите на скорбут се развиват след 1 до 3 месеца на недостатъчен прием на витамин С. Първите симптоми са отпадналост, обща слабост, раздразнителност, болки в мускулите и ставите.

По-късно се развиват следните симптоми:

 • подуване и кървене от венците
 • подкожни и вътрешни кръвоизливи – екхимози по кожата на долните крайници, кръвоизливи в окото, ставите, субпериостален кръвоизлив
 • разклащане и изпадане на зъбите
 • бавно зарастване на раните
 • оток на долните крайници
 • косата е суха, чуплива, навива се като тирбушон
 • анемия
 • вторични инфекции, особено в устната кухина
 • костни фрактури.

При бебета и деца симптомите на скорбут могат да включват: раздразнителност, болка по време на движение, безапетитие, липса на наддаване на тегло. Растежът на костите е нарушен, може да се появи кървене и анемия.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата е клинична, поставя се въз основа на характерните симптоми от страна на венците, кожата. Спомагат още:

 • данни от анамнезата за недоимъчно хранене
 • лабораторни изследвания – установява се дефицит на витамин С, наличие на анемия
 • рентгеново изследване – при деца се установяват типични промени в дългите кости.

Скорбутът при възрастни трябва да се разграничи от артрит, гингивит, имунна тромбоцитопенична пурпура, пурпура на Шонлайн-Хенох и др.

Какви е лечението на скорбут?

Провежда се лечение с витамин С – 500 до 1000 mg перорално веднъж дневно в продължение на 1 до 2 седмици, докато симптомите изчезнат. След това се продължава с диета, осигуряваща 1 до 2 пъти дневния препоръчителен прием.

Как да се предпазим от скорбут?

За превенция на скорбута е необходимо прием на достатъчно витамин С, за предпочитане чрез здравословна диета, но понякога и чрез добавки.

Дневната нужда от витамин С зависи от възрастта и от някои други фактори. Средните дневни препоръчителни количества витамин С са:

възрастколичество
до 6 месеца40 mg
7 до 12 месеца50 mg
1 до 3 години15 mg
4 до 8 години25 mg
9 до 13 години45 mg
14 до 18 години65 mg за момичета 75 mg за момчета
над 19 години75 mg за жени 90 mg за мъже
бременни жени85 mg
кърмачки120 mg  

Хората, които пушат, също се нуждаят от 35 mg повече витамин С всеки ден от тези, които не пушат.

Пресните плодове и зеленчуци са най-добрият източник на витамин С. Богати на витамин С са например: портокали, лимони, ягоди, къпини, гуава, киви, домати, моркови, чушки, броколи, картофи, зеле.

Прочетете за:
Хиповитаминоза С