Скорбут възниква при тежък дефицит на витамин С. В днешно време заболяването се среща рядко. Характеризира се с анемия, изтощение, подуване и кървене от венците, загуба на зъби.
В миналото скорбутът е вземал много жертви при продължителните морски пътешествия и полярни експедиции, когато не е било възможно осигуряването на пресни плодове и зеленчуци.
Витамин С е водноразтворим витамин, който се съдържа главно в плодовете и зеленчуците. Той не се синтезира в организма, а се набавя чрез храната. Препоръчителната дневна доза за възрастен човек е около 70 mg. Резервът от витамин С в тялото обикновено се изчерпва за 4 до 12 седмици, ако човек спре приема на витамина.
Витамин С участва в много процеси в организма. Той играе роля в образуването на колаген, L-карнитин, стероидни хормони, невротрансмитери (допамин, адреналин, норадреналин). От съществено значение е за здравето на костите и кръвоносните съдове и за заздравяването на рани. Витамин С също е антиоксидант, повишава имунната защита и улеснява усвояването на желязото.
Какви са причините за развитие на скорбут?
Скорбут възниква при остра липса на витамин С в диетата в продължение на поне три месеца. Основните причини за този дефицит са:
- недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци
- анорексия или други психични заболявания
- рестриктивна дието поради алергия, затруднено преглъщане
- злоупотреба с алкохол, наркотични вещества.
Редица състояния, терапии и вредни навици намаляват абсорбцията на хранителните вещества и повишават риска от дефицит на витамин С. Такива са например: болест на Крон, улцерозен колит, химиотерапия, тютюнопушене.
Какви промени настъпват при дефицит на витамин С?
Когато витамин С е недостатъчен, се нарушава синтеза на колаген. Колаген тип IV е основна съставка на стените на кръвоносните съдове и на кожата. Нарушеният синтез на колаген води до отслабени капиляри с последващи кръвоизливи, до дефекти в костите и свързаните с тях структури.
Какви са симптомите на скорбут?
Симптомите на скорбут се развиват след 1 до 3 месеца на недостатъчен прием на витамин С. Първите симптоми са отпадналост, обща слабост, раздразнителност, болки в мускулите и ставите.
По-късно се развиват следните симптоми:
- подуване и кървене от венците
- подкожни и вътрешни кръвоизливи – екхимози по кожата на долните крайници, кръвоизливи в окото, ставите, субпериостален кръвоизлив
- разклащане и изпадане на зъбите
- бавно зарастване на раните
- оток на долните крайници
- косата е суха, чуплива, навива се като тирбушон
- анемия
- вторични инфекции, особено в устната кухина
- костни фрактури.
При бебета и деца симптомите на скорбут могат да включват: раздразнителност, болка по време на движение, безапетитие, липса на наддаване на тегло. Растежът на костите е нарушен, може да се появи кървене и анемия.
Как се поставя диагнозата?
Диагнозата е клинична, поставя се въз основа на характерните симптоми от страна на венците, кожата. Спомагат още:
- данни от анамнезата за недоимъчно хранене
- лабораторни изследвания – установява се дефицит на витамин С, наличие на анемия
- рентгеново изследване – при деца се установяват типични промени в дългите кости.
Скорбутът при възрастни трябва да се разграничи от артрит, гингивит, имунна тромбоцитопенична пурпура, пурпура на Шонлайн-Хенох и др.
Какви е лечението на скорбут?
Провежда се лечение с витамин С – 500 до 1000 mg перорално веднъж дневно в продължение на 1 до 2 седмици, докато симптомите изчезнат. След това се продължава с диета, осигуряваща 1 до 2 пъти дневния препоръчителен прием.
Как да се предпазим от скорбут?
За превенция на скорбута е необходимо прием на достатъчно витамин С, за предпочитане чрез здравословна диета, но понякога и чрез добавки.
Дневната нужда от витамин С зависи от възрастта и от някои други фактори. Средните дневни препоръчителни количества витамин С са:
възраст | количество |
до 6 месеца | 40 mg |
7 до 12 месеца | 50 mg |
1 до 3 години | 15 mg |
4 до 8 години | 25 mg |
9 до 13 години | 45 mg |
14 до 18 години | 65 mg за момичета 75 mg за момчета |
над 19 години | 75 mg за жени 90 mg за мъже |
бременни жени | 85 mg |
кърмачки | 120 mg |
Хората, които пушат, също се нуждаят от 35 mg повече витамин С всеки ден от тези, които не пушат.
Пресните плодове и зеленчуци са най-добрият източник на витамин С. Богати на витамин С са например: портокали, лимони, ягоди, къпини, гуава, киви, домати, моркови, чушки, броколи, картофи, зеле.
Прочетете за:
Хиповитаминоза С