Меню

Стомашната язва представлява образуването на дефект по повърхността на стомашната лигавица. Други места по гастроинтестиналния тракт където могат да се образуват язви са дванадесетопръстника и хранопровода. Основният симптом на стомашната язва е силната, изгаряща болка, която се появява половин до един час след нахраване.

Какви са причините за поява на стомашна язва?

Има две основни причини за появата на този вид язва:

  • инфектиране на стомашната лигавица с бактерият Хеликобактер пилори, който може да раздразни лигавицата и да доведе до образуване на язва. При голям процент от хората по света се открива Хеликобактер пилори, но не при всички неговото наличие води до развитие на стомашна язва. Смята се, че има и други предразполагащи фактори, които увеличават риска от язва.
  • прием на нестероидни противовъзпалителни средства, като например Аспирин, Ибупрофен.

Стомашната язва по-често се среща при възрастни пациенти, които приемат по-често нестероидни медикаменти. Ако страдате от язва, вашият лекуващ лекар най-вероятно ще ви посъветва да прекратите приема на тези медикаменти.

Какви са симтпомите при стомашна язва?

Изгарящата болка е най-честият симтпом при пациентите с язва. Тя се дължи на контакта на солната киселина, която се образува в стомаха с язвения дефект. Болката най-често се усилва при празен стомах, обикновено се появява половин до един час след нахранване и се облекчава при прием на храна и антиацидни медикаменти.

Други по-рядко срещани оплаквания на пациентите със стомашна язва са:
– гадене и повръщане
– необяснима загуба на тегло
– наличие на тъмна кръв в изпражненията на пациентите
– промяна в апетита.

Какви усложнения могат да настъпят?

Най-често срещаното усложнение при стомашна язва е кръвоизливът. В повечето случаи кръвоизливът е лек и се развива анемия, но в някои случаи той може да бъде сериозен и да се стигне до нужда от хоспитализация и кръвопреливане. Симптоми, характерни за кръвоизлив са: симптомите на анемия (лесна умора, бледост на кожата, задух, ускорен и неправилен пулс), поява на мелена (изхождане на черни изпражнения), хематемеза – повръщане на кръв.

По-рядко срещано усложнение при стомашна язва е нейната перфорация. Това е много сериозно усложнение, при което се развива перитонит, причинен от попадането на чревна флора в перитонеалната кухина.

В някои редки случаи стомашната язва може да стане причина за неопластична промяна в областта на язвения дефект и развитие на рак на стомаха.

Какво е лечението?

Избирането на метод на лечение зависи от причината за поява на стомашна язва. Ако причината за язвения дефект е инфекция с бактерият Хеликобактер пилори е нужно провеждането на антибиотично лечение. Прилага се комбинация от антибиотици за две седмици и допълнително се дават медикаменти за намаляване на стомашната киселинност.

Ако при пациентите има установена повишена киселинност на стомашния сок се налага приемът на медикаменти за намаляване на киселинността. Инхибиторите на протонната помпа са група медикаменти, които блокират клетките, които образуват солна киселина в стомаха. Към тях спадат Омепразол, Пантопразол.

Други медикаменти, които се използват за намаляване на стомашната киселинност са Н2-блокерите. Към тях спадат Симетидин, Ранитидин, Фамотидин.

Като допълнение към споменатите по-горе медикаменти вашият лекуващ лекар може да ви предпише и медикаменти, които предпазват лигавицата на стомаха, като създават протективен филм. Те обикновено се приемат половин до един час преди хранене. Към тях спадат Сукралфат и Мизопростол.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!