Начало / Актуални теми / Добавките с витамин Е и селен повишават риска от рак на простатата

Добавките с витамин Е и селен повишават риска от рак на простатата

фев. 24, 2014

Според ново проучване приемът на хранителни добавки, съдържащи селен и витамин Е може да увеличи риска от развитие на агресивни форми на рак на простатата. След обработка на данните учените са стигнали до извод, че приемът на допълнителни количества витамин Е може да увеличи риска от рак на простатата при мъже с ниски базови нива на селен в кръвта, докато приемът на добавки със селен може да увеличи риска от рак при мъже с високи изходни нива на селен в кръвта.

Тези изводи се базират на данните от едно рандомизирано и контролирано проучване, познато под името СЕЛЕКТ, което изследва значението на витамин Е и селен за превенция на рак на простатата. Проучването е започнало през 2001 година и е било планирано да продължи 12 години, но е било спряно през 2008 година, защото до този момент не се е открил никакъв положителен ефект от приема на селен, а относно витамин Е учените дори са открили възможен негативен ефект от неговия прием. Всеки един от участниците е бил проследен за период от 2 години след прекратяване на проучването и учените са установили, че при мъжете, които са приемали добавки с витамин Е има 17% по-висок риск от развитие на рак на простатата.

Въз основа на потенциалния по-висок риск от рак на простатата и липсата на доказателства за възможни положителни ефекти на добавките със селен и витамин Е, учените съветват мъжете над 55 години да избягват приема на тези добавки в дози по-големи от препоръчителните за тяхната възраст.

Прочетете за:
Рак на простатата