Начало / Актуални теми / Типове проказа (клинични форми)

Типове проказа (клинични форми)

апр. 25, 2023

типове проказа

Проказата е хронична бактериална инфекция, засягаща предимно кожата и периферните нерви. Причинява се от Mycobacterium leprae.

В първата част на статията разгледахме как става заразяването, какви са симптомите, как се диагностицира и какво е лечението на проказата. Сега ще се спрем на клиничните форми на болестта.

Какви типове проказа има?

В зависимост от имунния отговор на човека към инфекцията се различават следните типове проказа:

Туберкулоиден тип (Lepra tuberculoides)

При туберкулоидната форма имунният отговор е добър. Тази форма протича по-леко. Характеризира се с:

  • ограничен брой кожни лезии

Появяват се само няколко (1–2) червени петна с надигнати ръбове и хипопигментиран център. По-късно потните жлези и космените фоликули в областта на кожните лезии атрофират. Развива се анхидроза (липсва изпотяване) и опадане на космите. Кожата става груба, суха. В кожните лезии липсва чувствителност. Най-често лезиите се локализират по екстензорните повърхности на крайниците.

  • асиметрично засягане на периферните нерви

Засягат се асиметрично някои периферни нерви. Те са удебелени и силно болезнени при палпация. Има усещане за парене или изтръпване. Увреждането на периферните нерви може да доведе до парализи със засягане на екстензорните мускули на ръцете и краката и развитие на контрактури.

  • засягане на очите

Очните увреждания се изразяват в липса на чувствителност на роговицата и лагофталм поради увреждане на лицевия нерв.

Туберкулоидната проказа има добра прогноза. Тя може да регресира и да настъпи спонтанно оздравяване, но може и да персистира или да прогресира в друга форма.

Лепроматозен тип (Lepra lepromatosa)

При лепроматозната форма имунният отговор е слаб. Тази форма на болестта протича по-тежко. Характеризира се с:

  • възли по кожата (лепроми)

По кожата се появяват различни по големина и брой възли (лепроми). Те са с големина от лешник до орех, с гладка повърхност, плътноеластична консистенция и са покрити с дребни люспи. Тези възли могат да се слеят и ако са в областта на лицето, то добива изглед на лъвско лице (facies leonina). Някои лепроми могат да некротизират в центъра и да се образуват язви, които нямат тенденция за оздравяване. Други възли спонтанно се разнасят, но оставят хиперпигментни и атрофични промени. Космите силно се разреждат в областта на веждите, брадата и мустаците. Периодично настъпват обостряния с поява на нови лепроми и генерализиран обрив – ръждиво-кафяви петна, които имат склонност да улцерират. Може да се развие голям оток на долните крайници – elephanthiasis graecorum.

  • възли по лигавицата на носа и устата

Възли се появяват и по лигавицата на носа и устата. При техния разпад се разрушава мекото небце, хрущялите на носа и ларинкса.

  • засягане на множество периферни нерви

Периферните нерви са задебелени и болезнени. По-късно засегнатите области стават безчувствени. Развиват се контрактури на пръстите, атрофия на мускулите на лицето, китките и ходилата.

  • засягане на очите – развива се еписклерит, кератит, иридоциклит, слепота.

При лепроматозната форма могат да се засегнат още бъбреците, тестисите, черния дроб и други органи. Прогнозата при тази форма на проказа е неблагоприятна.

Междинен (граничен) тип (Lepra borderline)

Граничната форма на болесттта на Хансен има клинични характеристики както на туберкулоидна, така и на лепроматозната форма.

Неопределен тип (Lepra indeterminata)

Това е много ранна форма на болестта на Хансен. Появявят се хиперпигментни или хипопигментни петна с различна форма и големина, които се задържат месеци или години. Постепенно сетивността в засегнатите участъци отслабва. Неопределената форма на проказа може спонтанно да оздравее или да прогресира в някоя друга форма.

Прочетете за:
Проказа (лепра, болест на Хансен)