Според учени от Белгия употребата на антибиотици за лечение на респираторни инфекции може да повиши резистентността към лекарства.

Появата на бактерии, които не реагират на антибиотици е огромен здравен проблем.

Счита се, че прекомерната употреба на антибиотици води до развитието на т.н. супербактерии, които са резистентни и на най-мощните антибиотици.

Проучване на проф. Херман Гусенс от Университетска болница в Антверп, Белгия показва, че единичен курс на лечение може да доведе до изграждането на резистентност. Той и екипът му са анализирали употребата на макролиди – антибиотици, широко използвани за лечение на инфекции на дихателните пътища.

Учените са сравнили действието на два антибиотика от групата на макролидите – азитромицин и кларитромицин на повече от 200 доброволци.

Те са взели няколко бактериални проби от доброволците преди и до 6 месеца след проведеното антибиотично лечение. Резултатите са показали, че нивото на резистентните бактерии се е увеличило след проведеното лечение.

Лекарите трябва много внимателно да избират антибиотиците, които предписват на пациенти, лекувани с антибиотици през изминалите месеци.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!