Начало / Актуални теми / Употребата на антибиотици води до резистентност

Употребата на антибиотици води до резистентност

фев. 11, 2007

Според учени от Белгия употребата на антибиотици за лечение на респираторни инфекции може да повиши резистентността към лекарства.

Появата на бактерии, които не реагират на антибиотици е огромен здравен проблем.

Счита се, че прекомерната употреба на антибиотици води до развитието на т.н. супербактерии, които са резистентни и на най-мощните антибиотици.

Проучване на проф. Херман Гусенс от Университетска болница в Антверп, Белгия показва, че единичен курс на лечение може да доведе до изграждането на резистентност. Той и екипът му са анализирали употребата на макролиди – антибиотици, широко използвани за лечение на инфекции на дихателните пътища.

Учените са сравнили действието на два антибиотика от групата на макролидите – азитромицин и кларитромицин на повече от 200 доброволци.

Те са взели няколко бактериални проби от доброволците преди и до 6 месеца след проведеното антибиотично лечение. Резултатите са показали, че нивото на резистентните бактерии се е увеличило след проведеното лечение.

Лекарите трябва много внимателно да избират антибиотиците, които предписват на пациенти, лекувани с антибиотици през изминалите месеци.

Последни публикации