Начало / Актуални теми / Заболявания, протичащи без характерни симптоми

Заболявания, протичащи без характерни симптоми

дек. 2, 2014

Някои заболявания могат да протичат много коварно поради липсата на всякакви оплаквания от страна на пациентите. Тези заболявания са трудни за диагностициране и затова редовните профилактични прегледи могат да помогнат много в тази насока.

Някои от по-често срещаните заболявания, протичащи безсимптомно са:

  • Дълбока венозна тромбоза

Това заболяване започва с формирането на тромб в някоя от по-дълбоко разположените вени на тялото, най-често в областта на долните крайници. Образуването на тромб може да бъде един дълъг процес, който да протича без никакви оплаквания. След образуването на тромба част от него може да се откъсне и да наруши кръвоснабдяването на белите дробове например, състояние известно като белодробен тромбоемболизъм. Това е състояние, което сериозно може да застраши живота на пациента и дори да доведе до смърт. Понякога леко повишената температура в областта на засегнатата вена, лек оток на крайника или болезненост могат да насочат към диагнозата дълбока венозна тромбоза, но по-често няма никакви алармиращи признаци.

  • Рак на панкреаса

Тъй като симптоми като жълтеница, болка в горната коремна област и загубата на тегло са симптоми, които се проявяват едва в напредналите стадии на раковото заболяване той се смята за един от най-смъртоносните видове рак. Пушачите, хората с наднормено телесно тегло и пациентите с родственици, починали от рак на панкреаса са най-рискови.

  • Диабет

Много често наричат диабета „тихия убиец“, защото повечето пациенти дълго време нямат никакви оплаквания. Голяма част от болните не обръщат внимание на по-характерните симптоми на заболяването като повишена жажда и апетит, често уриниране. За щастие лекарите все по-често успяват да откриват заболяването в по-ранните стадии поради натрупаната вече информация за неговото протичане.

  • Тих миокарден инфаркт

Миокардният инфаркт е състояние, при което внезапно се нарушава притока на кръв и кислород към дадена част от сърдечния мускул. Обикновено състоянието се характеризира с гръдна болка, изтръпване на лявата ръка, продължаващо повече от 30 минути и неповлияващо се от прием на нитроглицерин. В някои случаи обаче инфарктът може да настъпи без никакви оплаквания от страна на пациента и той след време да разбере, че е прекарал инфаркт. За съжаление над 25% от случаите на инфаркт са именно от типа на тихия инфаркт. Той по-често се среща при по-възрастните хора и при болните от диабет.

  • Човешки имунодефицитен вирус – ХИВ

Този вирус е причинителят на Синдрома на придобита имунна недостатъчност – СПИН. Обикновено години след заразяването с вируса пациентите нямат никакви характерни оплаквания и могат дълго време да живеят с него и да го предават на други хора без да знаят за това. Единственото характерно е, че 2 до 4 седмици след заразяването пациентите имат оплаквания типични за грипните вируси и те остават недооценени.