Меню

Някои заболявания могат да протичат много коварно поради липсата на всякакви оплаквания от страна на пациентите. Тези заболявания са трудни за диагностициране и затова редовните профилактични прегледи могат да помогнат много в тази насока.

Някои от по-често срещаните заболявания, протичащи безсимптомно са:

  • Дълбока венозна тромбоза

Това заболяване започва с формирането на тромб в някоя от по-дълбоко разположените вени на тялото, най-често в областта на долните крайници. Образуването на тромб може да бъде един дълъг процес, който да протича без никакви оплаквания. След образуването на тромба част от него може да се откъсне и да наруши кръвоснабдяването на белите дробове например, състояние известно като белодробен тромбоемболизъм. Това е състояние, което сериозно може да застраши живота на пациента и дори да доведе до смърт. Понякога леко повишената температура в областта на засегнатата вена, лек оток на крайника или болезненост могат да насочат към диагнозата дълбока венозна тромбоза, но по-често няма никакви алармиращи признаци.

  • Рак на панкреаса

Тъй като симптоми като жълтеница, болка в горната коремна област и загубата на тегло са симптоми, които се проявяват едва в напредналите стадии на раковото заболяване той се смята за един от най-смъртоносните видове рак. Пушачите, хората с наднормено телесно тегло и пациентите с родственици, починали от рак на панкреаса са най-рискови.

  • Диабет

Много често наричат диабета „тихия убиец“, защото повечето пациенти дълго време нямат никакви оплаквания. Голяма част от болните не обръщат внимание на по-характерните симптоми на заболяването като повишена жажда и апетит, често уриниране. За щастие лекарите все по-често успяват да откриват заболяването в по-ранните стадии поради натрупаната вече информация за неговото протичане.

  • Тих миокарден инфаркт

Миокардният инфаркт е състояние, при което внезапно се нарушава притока на кръв и кислород към дадена част от сърдечния мускул. Обикновено състоянието се характеризира с гръдна болка, изтръпване на лявата ръка, продължаващо повече от 30 минути и неповлияващо се от прием на нитроглицерин. В някои случаи обаче инфарктът може да настъпи без никакви оплаквания от страна на пациента и той след време да разбере, че е прекарал инфаркт. За съжаление над 25% от случаите на инфаркт са именно от типа на тихия инфаркт. Той по-често се среща при по-възрастните хора и при болните от диабет.

  • Човешки имунодефицитен вирус – ХИВ

Този вирус е причинителят на Синдрома на придобита имунна недостатъчност – СПИН. Обикновено години след заразяването с вируса пациентите нямат никакви характерни оплаквания и могат дълго време да живеят с него и да го предават на други хора без да знаят за това. Единственото характерно е, че 2 до 4 седмици след заразяването пациентите имат оплаквания типични за грипните вируси и те остават недооценени.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!