Начало / Алтернативно лечение / Как да облекчим симптомите на бронхит?

Как да облекчим симптомите на бронхит?

сеп. 2, 2021

как да облекчим симптомите на бронхит

Бронхитът представлява възпаление на бронхите, което може да протече остро или хронично. Причинява се от вируси, бактерии, запрашен въздух, химични вещества и др.

Болните от бронхит се оплакват от кашлица, която е суха, дразнеща или има слузни храчки. При бактериална инфекция храчките са гнойни. Може да има повишена температура, мускулни болки, безапетитие, главоболие. При остър бронхит симптомите преминават за няколко дни. При хроничен бронхит обаче симптомите могат да продължават седмици наред.

Как да облекчим симптомите на бронхит?

За облекчаване на симптомите на бронхит може да се използват някои домашни средства, например:

  • Пара

Вдишването на пара се препоръчва при болни от бронхит. Парата помага за втечняване на бронхиалния секрет и по-лесното му отхрачване. Лесен начин да използвате пара е чрез инхалация, горещ душ или в сауна.

  • Използване на овлажнител

Овлажняването на въздуха у дома или на работното място е особено полезно през сухите и по-студени месеци. Спомага за втечняване на сгъстения мукус в дихателните пътища и за намаляване на кашлицата.

  • Пиене на повече вода

Добрата хидратация, когато сте болни от бронхит помага за намаляване на вискозитета на слузта в бронхите, което улеснява отделянето й. Ако имате висока температура и ускорено дишане може вече да сте дехидратирани, така че чрез приема на повече вода ще заместите загубените течности.

  • Пиене на топли напитки

Пиенето на топъл чай от джинджифил ще помогне за намаляване на симптомите на бронхит. Известно е, че джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства.

  • Мед

Медът има както антивирусни, така и антибактериални свойства и често се използва като натурално средство за намаляване на симптомите на бронхит. Медът успокоява раздразнената бронхиална лигавица и облекчава кашлицата.

  • Етерични масла

Много хора с бронхит използват етерични масла за облекчаване на симптомите, особено възпалението и затрудненото дишане.

Евкалиптовото масло, портокаловото масло и миртата намаляват възпалението на дихателните пътища, втечняват секрета в бронхите и улесняват отхрачването му.

Други етерични масла, които могат да помогнат за облекчаване на затрудненото дишане, свързано с бронхит са например: мента, розмарин, мащерка, чаено дърво, босилек.

  • Витамин Д

Много изследвания показват, че ниските нива на витамин Д в организма предразполагат към респираторна инфекция.

  • Витамин С
  • Цинк – цинк и някои други минерали могат да бъдат полезни за ограничаване на симптомите на бронхит
  • Осигурете си достатъчно пълноценен сън – пълноценният сън е от съществено значение за преодоляване на всяко заболяване, включително бронхит. Липсата на достатъчно сън е свързана с повишена вероятност от развитие на респираторна инфекция.

Прочетете за:
Симптоми на бронхит – остър и хроничен бронхит
Остър бронхит, трахеит, трахеобронхит