Начало / Алтернативно лечение / Ниско кръвно налягане – как да се справим?

Ниско кръвно налягане – как да се справим?

май 20, 2016

ниско кръвно

Когато сърцето изтласква кръв към артериите се създава кръвното налягане. За нормално се смята кръвно налягане със стойности 120 систолично и 80 диастолично. Систолично е това налягане, което се създава при съкращението на сърцето и изпомпването на кръв към артериите. Диастоличното налягане възниква по време на отпускането на сърцето след съкращение.

Ниското кръвно налягане или хипотензия е здравословен проблем, който възниква когато кръвното налягане е по-ниско от нормалното и до органите не достига достатъчно кръв и кислород.

Хипотензията в повечето случаи се дължи на дехидратация, стрес и напрегнатост, бременност, тежка инфекция, продължително залежаване, алергична реакция и др. По-честите оплаквания на пациентите с ниско кръвно налягане са лесна умора, световъртеж, затруднена концентрация, бледа и студена кожа и др.

Има някои неща, които може да направите в домашни условия, за да се справите с ниското кръвно налягане. Някои от тях са:

Солена вода или айрян със сол

Когато увеличите приема на сол в кръвоносните съдовете се задържа повече вода и в резултат на това се покачва кръвното налягане. Затова и когато усетите, че кръвното ви се понижава изпийте чаша вода или айрян с добавена щипка сол. Ако страдате от хипотензия може да увеличите леко ежедневния прием на сол.

Кафе

След като изпиете една кофеинова напитка временно кръвното ви налягане ще се повиши. Ако редовно страдате от ниско кръвно налягане може сутрин да изпивате по една чаша кафе. Не прекалявайте обаче с консумацията на кафе, защото това може да доведе до негативни ефекти.

Босилек

Босилекът е изключително полезен за лечение на хипотензия, тъй като е богат на калий, витамин Ц, магнезий и пантотенова киселина. Освен това той помага за успокояване на ума и намаляване на стреса. За да се възползвате от полезните свойства на босилека може да изцедите сока от 10-15 листа босилек, към който да добавите една чаена лъжица мед. Пийте по малко от тази течност всяка сутрин на гладен стомах.

Женско биле

Женското биле се използва от векове за повишаване на ниското кръвно налягане. В билката се съдържа глициризинова киселина, която има сладникав вкус и действие, подобно на стероидните хормони. При употребата на женско биле се увеличава количеството на хормона алдостерон, което като резултат води до задържане на натрий в тялото и намаляване количеството на калия. Натрият задържа водата в съдовете и спомага за повишаването на кръвното налягане.

Розмарин

Розмаринът също е много полезна билка за лечение на хипотензия. При неговата употреба се стимулира централната нервна система и се подобрява кръвната циркулация. В миналото хората са пиели отвара от бяло вино с накиснат в него розмарин за регулиране на кръвното налягане, подобряване на циркулацията на кръв и главоболието, което е резултат от ниското кръвно налягане.

Лимонов сок

Лимоновият сок се препоръчва при ниско кръвно налягане, особено ако се дължи на дехидратация. В такива случаи може да изпиете чаша лимонов сок, смесен с малко сол и захар. Тази напитка спомага за енергезирането на тялото, стимулира дейността на черния дроб и подобрява храносмилането.