Начало Алтернативно лечение Хълцане – как да го спрем?

Хълцане – как да го спрем?

хълцане
хълцане

Много често започваме да хълцаме в най-неподходящия момент и се чудим как най-бързо да го спрем. Причината за хълцането е съкращението на диафрагмата, което се повтаря за няколко минути. При съкращаването на диафрагмата се предизвиква бързо вдишване на въздух и след това внезапно се затварят гласните връзки и това е и причината за звуците, които издаваме при хълцане.

При повечето хора хълцането продължава няколко минути, в редки случаи може да е по-дълго до часове. Вероятни причини за неговата поява са пиене на газирани напитки, преяждане, много бързо хранене, похапване на люта и пикантна храна или някакво емоционално вълнение.

Хълцане, което продължава по-дълго от няколко минути може да се дължи на нервна увреда, храносмилателни проблеми, метаболитно разстройство или дихателен проблем.

Но как може да се справите с хълцането? Има някои лесни за изпълнение методи, които могат да ви помогнат в тази насока:

Студена вода

Студената вода причинява кратък шок на тялото и това може да ви отърве от хълцането. Може да добавите малко мед към водата и да изпиете една чаша. Пийте бавно на малки глътки. Друго, което може да пробвате е да смучете кубче лед за няколко минути, докато хълцането престане.

Задръжте дъха си

Един от най-старите методи за справяне с хълцането е задържането на дъха. Количеството на въглеродния диоксид в кръвта нараства и така разсейва мозъчните структури. В резултат на това хълцането спира. Поемете си дъх и го задръжте, колкото дълго можете. След това издишайте постепенно. Може да го повторите, докато хълцането спре.

Захар

Напълнете една чаена лъжичка със захар и задръжте захарта в устата си за 5-10 секунди. Оставете я да се разтвори от само себе си  и след това пийнете няколко глътки вода. При поглъщането на захарта ще стимулирате вагусовия нерв и ще разсеете ума си от хълцането. Този метод не е препоръчителен за пациентите с диабет.

Лимон

Киселия вкус на лимона ще въздейства на нервите, които са отговорни за хълцането. Изтискайте няколко капки лимон върху чаена лъжичка и я изпийте. Освен с лъжичка може да посмучете за кратко малко парче лимон.

Фъстъчено масло

Друго старо средство за справяне с хълцането е фъстъченото масло. Неговата гъста и лепкава консистенция леко затруднява поемането на въздух, когато се опитвате да го погълнете и по такъв начин помага хълцането да спре.

Прочетете за:
Хълцането – какви могат да бъдат причините