Начало / Алтернативно лечение / Как да спрем хълцането?

Как да спрем хълцането?

ян. 3, 2017

хълцане

Много често започваме да хълцаме в най-неподходящия момент и се чудим как най-бързо да го спрем. Причината за хълцането е съкращението на диафрагмата, което се повтаря за няколко минути. При съкращаването на диафрагмата се предизвиква бързо вдишване на въздух и след това внезапно се затварят гласните връзки и това е и причината за звуците, които издаваме при хълцане.

При повечето хора хълцането продължава няколко минути, в редки случаи може да е по-дълго до часове. Вероятни причини за неговата поява са пиене на газирани напитки, преяждане, много бързо хранене, похапване на люта и пикантна храна или някакво емоционално вълнение.

Хълцане, което продължава по-дълго от няколко минути може да се дължи на нервна увреда, храносмилателни проблеми, метаболитно разстройство или дихателен проблем.

Как да спрем хълцането?

Има някои лесни за изпълнение методи, които могат да ви помогнат да спрете хълцанетоа:

Студена вода

Студената вода причинява кратък шок на тялото и това може да ви отърве от хълцането. Може да добавите малко мед към водата и да изпиете една чаша. Пийте бавно на малки глътки. Друго, което може да пробвате е да смучете кубче лед за няколко минути, докато хълцането престане.

Задръжте дъха си

Един от най-старите методи за справяне с хълцането е задържането на дъха. Количеството на въглеродния диоксид в кръвта нараства и така разсейва мозъчните структури. В резултат на това хълцането спира. Поемете си дъх и го задръжте, колкото дълго можете. След това издишайте постепенно. Може да го повторите, докато хълцането спре.

Захар

Напълнете една чаена лъжичка със захар и задръжте захарта в устата си за 5-10 секунди. Оставете я да се разтвори от само себе си  и след това пийнете няколко глътки вода. При поглъщането на захарта ще стимулирате вагусовия нерв и ще разсеете ума си от хълцането. Този метод не е препоръчителен за пациентите с диабет.

Лимон

Киселия вкус на лимона ще въздейства на нервите, които са отговорни за хълцането. Изтискайте няколко капки лимон върху чаена лъжичка и я изпийте. Освен с лъжичка може да посмучете за кратко малко парче лимон.

Фъстъчено масло

Друго старо средство за справяне с хълцането е фъстъченото масло. Неговата гъста и лепкава консистенция леко затруднява поемането на въздух, когато се опитвате да го погълнете и по такъв начин помага хълцането да спре.

Прочетете за:
Хълцането – какви могат да бъдат причините