Начало / Алтернативно лечение / Как да се справим с неприятната телесна миризма в домашни условия?

Как да се справим с неприятната телесна миризма в домашни условия?

ян. 15, 2014

Силният и неприятен телесен мирис може да бъде много отблъскващ и да ви накара да се почувствате засрамени. На пазара вече могат да бъдат намерени множество дезодоранти, които да прикрият неприятната телесна миризма. За съжаление дезодорантите само прикриват неприятния мирис, но не се борят с причината за мириса.

Кои са причините за неприятната телесна миризма?

Човешкото тяло работи през цялото денонощие и в процеса на работа се отделят много отпадни продукти. Именно тези отпадни продукти тялото отделя на повърхността чрез потта и те стават причина за неприятния мирис. При жените по време на менструация или стресови ситуации също може да се засили неприятния телесен мирис.

Има някои натурални средства, които може да изпозлвате, за да се преборите с неприятната телесна миризма. Ето и някои от тях:

Поддържайте добра хигиена

Опитвайте да се къпете поне веднъж или дори два пъти дневно, за да се предпазите от неприятния телесен мирис. Освен сапун и вода може да прибавите и малко количество розова вода, която ще ви освежи. Докато се къпете се съсредоточете върху областите, които най-често са източник на неприятна миризма – подмишниците и краката. Изсушавайте добре тялото си след баня, защото бактериите, които могат да станат причина за неприятен мирис обичат да се развиват на влажни места.

Избягвайте стресовите ситуации

Силната възбуда и напрегнатостта могат да доведат до повишено потоотделяне. Най-вероятно сами сте забелязали, че се потите усилено преди важен изпит или в някои стресови ситуации и това е нормална защитна реакция на организма срещу стреса. Опитайте се да овладеете техники за намаляване на стреса, като например медитация. Това не само ще ви предпази от неприятната телесна миризма, но и ще ви помогне да се справите по-успешно в стресови ситуации.

Сменяйте редовно дрехите си

Потта се отлага по дрехите и колкото повече носите някоя дреха, дори и да не се потите много ще забележите неприятния мирис. Затова е най-добре всеки ден след като сте се изкъпали да слагате чисти нови дрехи. Особено важно е дрехите, които носите да са от естествени материи като памук например, защото те не задържат топлината и не водят до прекомерно потене, като изкуствените материи.

Внимавайте с какво се храните

Някои пикантни храни като лютиви чушки могат да причинят силно изпотяване и неприятна телесна миризма. Други храни, които могат да причинят неприятен телесен мирис са: чесън, лук, червено месо. От друга страна полезни храни са: хлябът, плодовете и зеленчуците и големи количества вода.

Спрете цигарите

Цигарите не само могат да навредят на вашето здраве, да ви състарят и да увредят зъбите ви, но и също така могат да доведат до неприятен телесен мирис. В цигарите се съдържат над 7000 химикала, част от които след пушенето се отделят на повърхността на тялото и могат да причинят появата на неприятна телесна миризма.