Меню

Зимният сезон е времето, в което броят на случаите на болни от грип нарастват значително, като понякога стандартните методи на лечение не дават желания резултат. За да облекчите симптомите си и да преборите грипа може да пробвате някои доказали се домашни методи за лечение. Някои от по-често използваните методи са:

  • Течности

При грип често се наблюдава конгестия на носната лигавица със секрети и хрема. С приема на повече течности секретите се разводняват и по-лесно се изчистват. Особено препоръчителни при грип са топлите напитки като чай, а също и домашните супи. За да облекчите хремата може да си направите парна баня за лицето. За целта кипнете вода в тенджера, след това махнете тенджерата от котлона, поставете кърпа на лицето и се надвесете на известно разстояние над горещата вода. Вдишаните пари ще прочистят дихателните ви пътища.

  • Мед

Медът може да помогне много при раздразнено гърло, в резултат на настинка. Високото съдържание на ензими и полезни хранителни вещества в меда помагат за убиването на бактериите и вирусите, които причиняват настинките. Може да консумирате меда, като смесите една супена лъжица мед със супена лъжица сок от лимон. Взимайте от тази смес на всеки два часа, за да облекчите болките в гърлото.

  • Джинджифил

Джиднжифилът е особено полезен при лечение на често срещаните настинки, поради своите противовирусни и противовъзпалителни свойства. Може да консумирате джинджифилът суров или под формата на чай няколко пъти дневно. За да подсилите полезните свойства на чая от джинджифил може да добавите към него мед и лимонов сок.

  • Пилешка супа

В пилешката супа се съдържат множество полезни хранителни вещества и витамини, които помагат в борбата с грипа. Освен това консумацията на пилешка супа ще засили имунитета ви и ще ви даде сили. За най-добри резултати е препоръчително да си приготвите домашна пилешка супа.

  • Черен пипер

Капсаицинът, който се съдържа в черния пипер е особено подходящ за прочистване на дихателните пътища от натрупаните в тях секрети при настинка. Ако имате хрема например добавяйте пипер към ястията си.

  • Чесън

Чесънът е мощно средство срещу грип. Той съдържа съставките алин и алицин, които имат директен антивирусен ефект. Ако имате симптоми на грип незабавно сдъвчете няколко скилидки чесън.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!