Начало / Актуални теми / Къде се намират бъбреците?

Къде се намират бъбреците?

ян. 15, 2024

къде се намират бъбреците

Бъбреците се намират в поясната област от двете страни на гръбначния стълб на нивото на XII гръден и II поясен прешлен. Те са разположени в ретроперитонеалното пространство, което се разполага между париеталния перитонеум и задната коремна стена. Това пространство съдържа рехава съединителна тъкан, в която освен бъбреците и надбъбречните жлези се разполагат още уретерите, нервни сплетения, кръвоносни и лимфни съдове, лимфни възли.

Дължината на бъбрека у възрастен човек е около 12 cm, ширината му е около 6 cm, а дебелината му е около 3 cm. Всеки бъбрек тежи около 150 g. Левият бъбрек е по-голям и по-тежък от десния. Десният бъбрек е разположен с 1-2 cm по-ниско от левия.

Къде се намират бъбреците?

Десният бъбрек се намира на нивото на горния край на XII гръден и средата на III поясен прешлен, а левият стига до средата на XI гръден и средата на II поясен прешлен.

Горните полюси на двата бъбрека се доближават до гръбначния стълб, като разстоянието между тях е 6 cm. Долните полюси се раздалечават от гръбначния стълб, като разстоянието между тях е около 12 cm. Образува се ъгъл от 15 до 30 º, отворен надолу.

Отношение на бъбреците към другите органи

Задната повърхност на бъбреците влиза в допир със съседни мускули – горната задна повърхност заляга към диафрагмата, а долната задна повърхност към m. quadratus lumborum и m. psoas major.

Към горната повърхност на всеки бъбрек заляга надбъбречна жлеза.

Предната повърхност на двата бъбрека е покрита с париетален перитонеум. От предната страна на десния бъбрек се намират черния дроб и примки на тънкото черво. Вътрешният (медиалният) му ръб е в близост до низходящата част на дванадесетопръстника, а външният (латералният) – до ободното черво (колон – част от дебелото черво).

Левият бъбрек чрез предната си повърхност граничи със стомаха, слезката, опашката на панкреаса и примки на тънкото черво. По-странично заляга и низходящата част на ободното черво.

Ектопия на бъбреците

Сравнително често се срещат отклонения от нормалното положение на бъбреците – бъбречна ектопия. Един бъбрек се счита за ектопичен, когато хилусът му се намира под нивото на III поясен прешлен. Има различни видове ектопия, например:

  • поясна, хълбочна и тазова
  • едностранна и двустранна – по-често се наблюдава ектопия на левия бъбрек. При двустранна ектопия бъбреците обикновено са сраснали с долните си полюси.
  • кръстосана ектопия – бъбрекът се разполага в срещуположната половина на тялото, обикновено под нормално разположения бъбрек, с когото най-често е сраснал.

При отслабване на поддържащият апарт на бъбрека може да се наблюдава спаднал бъбрек или нефроптоза. Нефроптозата може да бъде вродена или придобита.

Прочетете за:
Анатомия на бъбреците
Нефроптоза – смъкнат бъбрек