Начало / Актуални теми / Нефроптоза – подвижен бъбрек или смъкнат бъбрек

Нефроптоза – подвижен бъбрек или смъкнат бъбрек

мар. 27, 2019

нефроптоза – подвижен бъбрек

Нефроптоза е състояние, при което бъбрека се измества в дистална посока с повече от 5 см, при промяна в положението на тялото от легнало в изправено.

Птоза на бъбрека се наблюдава най-често при жени на възраст от 20 до 40 години с ниско телесно тегло. По-често се засяга десният бъбрек.

Нормално бъбреците се намират в поясната област от двете страни на гръбначния стълб на височината на 12-ти гръден и 2-ри поясен прешлен (Th12 – L2). Десният бъбрек лежи половин или цял прешлен по-ниско от левия.

Фиксацията на бъбрека на нормалното му място се осъществява чрез поддържащ апарат. Той се състои от фиброзна капсула, мастна капсула и от свързващи лигаменти.

Какви са причините за нефропоза (спаднал бъбрек)?

Нефроптозата може да бъде вродена и придобита. Вродена анормална подвижност на бъбрека се получава при конгенитално слаб поддържащ апарат на бъбрека и дълъг съдов педикул (бъбречната артерия и вена, които преминават през хилуса на бъбрека).

Придобита нефроптоза възниква при отслабване на поддържащия апарат на бъбрека в резултат най-често на:

 • астеничен хабитус – слабо телосложение
 • намалено вътрекоремно налягане – отпускане на коремната мускулатура при многораждали жени
 • рязко понижаване на телесното тегло
 • травма
 • тежък физически труд.

Какви промени настъпват при нефроптоза (смъкнат бъбрек)?

Спускайки се надолу бъбрекът се завърта около предно-задната си ос, при което долният полюс се доближава до гръбначния стълб, а горният се отдалечава от него.

При нефроптоза уретерът се изкривява, пречупва и се нарушава проходимостта му, което може да доведе до хидронефроза.

Издърпването на бъбречните съдове води до тяхното удължаване, при което луменът им намалява и се редуцира бъбречния кръвоток. Стеснението на бъбречната артерия може да доведе до развитието на бъбречна хипертония. Стеснението на бъбречната вена може да доведе до кръвен застой в бъбрека, който е причина за поява на хематурия (кръв в урината) и рецидивиращи инфекции.

Разтягането на нервните влакна е причина за поява на болка при нефроптоза.

Тези промени се развиват в различна степен при отделните пациенти, като роля има степента на изместването и изминалото време от птозата на бъбрека.

Какви са симптомите при нефроптоза?

Основен симптом при нефроптоза е болката. Степента й варира от чувство на тежест в поясната област до силна болка, която може да се придружава от гадене, повръщане. Характерно за болката е, че се появява в изправено положение и се засилва при продължително стоене прав. Ако болният легне, болката намалява и изчезва.

По-редки симптоми при нефроптоза са поява на хематурия, протеинурия (белтък в урината), болезнено уриниране, високо кръвно налягане.

При пациенти със смъкнат бъбрек по-често възниква бъбречно-каменна болест (нефролитиаза), пиелонефрит, високо кръвно налягане, исхемия на бъбрека.

Как се поставя диагнозата нефроптоза?

За диагностицирането на нефроптозата допринасят:

 • данните от анамнезата – млади жени с ниско телесно тегло
 • характерните симптоми – болка, появяваща се след изправяне и отслабваща в легнало положение
 • физикално изследване – палпация на бъбрека – в изправено положение се опипва долния полюс на бъбрека
 • ултразвуково изследване на бъбреците в изправено и в легнало положение
 • венозна урография – извършва се в легнало и изправено положение на тялото. Установява се по-ниско разположение на бъбрека, нагънат уретер, бъбречното легенче може да е разширено.
 • реновазография – при наличие на хипертония. Бъбречната артерия е удължена и стеснена.

Подвижният бъбрек трябва да се разграничи от дистопичен бъбрек (мястото на бъбрека не зависи от положението на тялото), от бъбречен тумор.

Какво е лечението при нефроптоза?

При много пациенти със спаднал бъбрек, при които липсват оплаквания не се налага лечение. При пациенти със симптоматична нефроптоза се провежда консервативно и оперативно лечение.
Консервативното лечение при спаднал бъбрек включва:

 • медикаменти – обезболяващи средства, антибиотици при възникнала инфекция, антихипертензивни средства при високо кръвно налягане.
 • физически упражнения за укрепване на коремната мускулатура
 • носене на корсети, колани
 • избягване на тежък физически труд.

Хирургичното лечение се състои във фиксиране на бъбрека на нормалното му място – нефропексия. За фиксиране на бъбрека може да се използва ламбо от фиброзната му капсула, ламбо от мускулни влакна или чрез мастната му капсула.

При лапароскопска нефропексия бъбрекът се фиксира към поясната мускулатура чрез шевове, наложени през фиброзната му капсула.

Прочетете за:
Анатомия на бъбрека