Начало / Бебе и кърмене / Защо са полезни дрямките за бебетата и децата?

Защо са полезни дрямките за бебетата и децата?

сеп. 19, 2017

сън

Всеки от нас обича да си подремва следобед, но много често не ни остава време за подобно нещо. За бебетата и децата обаче следобедният сън е от изключително важно значение. Той е нужен за тяхното хармонично развитие, а и дава малко време на родителите за почивка и време за себе си. Сънят помага както за почивката на детето и възстановяването на тялото му, така и за психическото му израстване, възприемане и обработка на всички стимули от външната среда.

Ето и някои факти, защо дрямката следобед е толкова важна за бебетата и децата:

Помага за емоционалното развитие на детето

Според много експерти по детско развитие, децата които не спят следобед по-често проявяват симптоми на тревожност и имат понижени когнитивни способности в сравнение със своите връстници. Както и възрастните, когато са недоспали, така и децата, които често не успяват да се наспят добре са раздразнителни и могат да страдат от чести промени на настроенията.

Сънят помага за ученето

Едно проучване, проведено сред деца на възраст между 1 и 2 години е доказало, че децата, които имат добре изградени навици за сън и следобед си почиват за няколко часа имат много по-добри способности за научаване на нови неща, в сравнение с децата, които не са стимулирани от родителите си да спят следобед.

Експертите напомнят, че следобедният сън се препоръчва освен за бебета, така и за подрастващи деца, които вече посещават училище. Сънят след училище ще помогне на детето да се освободи от стреса и всички натрупани впечатления и да събере сили за игри  и учене.

Сънят през деня подсигурява по-добрият нощен сън

Много родители твърдят, че предпочитат детето им да не спи през деня, защото така то заспива по-лесно през нощта. Това е често срещана грешка, която обаче може да се окаже много вредна за вашето дете и за вас самите. Децата, които не си почиват следобед обикновено вечер са преуморени, а много често преумората води до раздразнение и по-трудно заспиване. Затова и експертите препоръчват да не пропускате следобедният сън. Единствено не е препоръчително детето да спи в късните следобедните часове след 5 часа следобед, защото тогава има риск да заспи много късно вечерта и това да наруши режима му.

Следобедният сън на детето дава време за почивка на родителите

Всеки от нас има нужда от време за себе си. Докато детето ви спи ще можете най-накрая да си вземете така желаната вана или да почетете няколко страници от любимата ви книга. Така и вие ще сте по-отпочинали и ще можете да бъдете по-фокусирани върху грижите за детето след като то се събуди.

Умората може да доведе до изблици на гняв

Едва ли има нещо по-неприятно за един родител от дете, което се тръшка, плаче и проявява агресия към близките си. Това поведение може да се дължи на липса на сън и умора. Държанието на детето зависи в голяма степен от неговият режим на почивка и време за игри. Ако създадете здравословни навици за сън у вашето дете ще си спестите и голяма част от изблиците на гняв и плач.