Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за бебета на възраст 9 – 12 месеца

Игри, подходящи за бебета на възраст 9 – 12 месеца

дек. 6, 2019

игри за бебета на 9 - 12 месеца

Между 9 и 12-месечна възраст бебетата започват да стават все по-самостоятелни и с огромен интерес изследват света около себе си. Това най-често е времето, в което те се научават да стоят изправени, обхождат малки пространства придържайки се за стабилна опора и впоследствие около 1 годишна възраст се научават и да ходят сами. Много от вас най-вероятно се чудят какви игри са подходящи за тази възраст, с които да занимавате детето, а и да му помогнете да развие своите когнитивни и моторни умения.

Ето и някои игри, подходящи за бебета на възраст между 9 и 12 месеца:

Пъзели

Зрението на бебетата на тази възраст вече е добре развито и пъзелите с по-едри части са много подходящи за тях. Като за начало изберете пъзел от 4 или 6 части, който да е лесен за слобяване и в по-ярки цветове, които да привлекат вниманието на детето. Най-добре е той да е от дървен материал, защото е много вероятно бебето да се опита да го изследва по най-различни начини, включително и да опита как е на вкус.

Строене на кула

За целта може да закупите кубчета от мек материал в ярки цветове. Седнете заедно на земята с детето и му покажете как да направи кула от 2-3 кубчета и впоследствие може да добавяте още кубчета. След това го оставете да опита само. Дори и някои от опитите да са неуспешни ви уверяваме, че и вида на падащите кубчета ще бъде също толкова забавен за детето, колкото строенето на кула.

Гоненица

Ако бебето вече пълзи добре може да си спретнете заедно гоненица вкъщи. Изберете по-широко пространство от дома си, оставете бебето да започне да пълзи и вие започнете да пълзите след него, обяснявайки му как го гоните и ще го хванете съвсем скоро. Може да сте сигурни, че подобна игра няма как да не се хареса на бебето, а подобна дейност ще развие допълнително моторните му умения.

Четене и разглеждане на книжки

Четенето и разглеждането на книжки е подходящо за всяка възраст. Ако детето не се забавлява толкова вие да му четете може да изберете книжки с повече картинки и по-малко текст, които то да разглежда само, а вие отстрани да му обяснявате какво е изобразено на картинката или да му развивате различни сюжети, които да го забавляват.

Сапунени балони

Едва ли има дете, което да не е запленено от сапунените балони и да не обича играта с тях. Направете няколко сапунени балона и оставете бебето да ги наблюдава и да се опитва да ги хване. След това позволете на бебето да се опита само да издуха балоните.

Преливане на течности

Може да сте сигурни, че подобна игра ще бъде изклюичтелно забавна за детето. За целта вземете две чаши, като в едната да налеете вода. Застанете заедно с бебето на земята, поставете двете чаши върху табла и покажете на бебето как да прелива вода от едната чаша в другата. Подобно занимание веднага ще привлече вниманието на бебето и то ще се забавлява дълго време с подобна игра.

Бутане на играчка

На тази възраст, както споменахме вече бебетата започват да пълзят и да се придвижват държейки се за стабилна опора. За да помогнете на бебето да укрепи мускулатурата на долните си крайници и баланса си може да му закупите т.нар. „уокър“. Това са играчки за бутане, които най-често са снабдени с колелца в основата и бебето придържайки се за играчката, може да я бута и да изследва пространството около себе си.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 8-месечно бебе
Игри, подходящи за 7-месечно бебе