Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 7-месечно бебе

Игри, подходящи за 7-месечно бебе

авг. 23, 2019

игри, подходящи за 7-месечно бебе

На 7-месечна възраст вашето бебе вече е готово да премине в нов етап от своето развитие и да усвои нови способности, които да му помогнат да опознава света около себе си. За вас контактите с него могат да се превръщат във все по-интересно преживяване поради бързите промени, които настъпват в него.  Познаването на основните етапи в развитието на бебето помага на родителите да знаят какво се очаква от бебето на тази възраст и да преценят дали то се развива, както се очаква от него. Ето и някои от уменията, които според експертите бебе на 7-месечна възраст постепенно трябва да може да овладее:

  • бърбори на свой неразбираем език
  • усвояване на способността за лазене на кратки разстояния
  • заместване на 1-2 хранения с пасирана храна- плодови и зеленчукови пюрета
  • възможност за стоене седнал без опора.

С някои игри и дейности може да подпомогнете развитието на своето бебе, а освен това те могат да разнообразят ежедневието ви.

Ето и някои от игрите, подходящи за 7-месечно бебе.

Игра с кубчета

Изберете кубчета, изработени от мек материал в ярки цветове и ги поставете пред бебето, за да ги разгледа и да свикне с тях. След това с ваша помощ му помогнете да построи кула от кубчетата. Подобна игра е подходяща за развиване на фината моторика и координацията.

Сапунени мехури

Това е страхотен начин да стимулирате зрителните и тактилни умения на своето бебе. Купете машинка за сапунени мехури и наблюдавайте колко запленено ще е детето да ги съзерцава и да се опитва да ги хване.

Хващане на играчка

На тази възраст бебетата започват да експериментират с движенията, за да опознават средата около себе си. Те започват да пълзят приблизително около 7-месечна възраст. За да окуражите бебето да усъвършенства това умение може да го поставите по корем и близко до него да поставите някоя негова любима или нова играчка, до която да се опита да стигне само. За да направите играта още по-интересна може да завържете играчката на тънка връвчица и когато бебето се доближи до нея я придърпайте леко и го стимулирайте отново да се опита да я достигне.

Пляскане с ръце

За да стимулирате бебето да имитира движения и действия може да опитате в началото с пляскане с ръце. Поставете бебето в скута си така че да гледа към вас. Започнете да пеете някоя песничка и пляскайте с ръце в такт с музиката. След това подканете бебето да направи същото с ръцете си и да пляска заедно с вас.

Скрита играчка

За да позабавлявате бебето си, а и вас самите може да вземете три празни буркана или прозрачни чаши и една малка топка в ярък цвят. Поставете бебето да седне и му покажете бурканите и играчката. Обърнете бурканите и започнете да местите топката от буркан в буркан. След това я поставете под един от бурканите и помолете бебето да посочи къде е топката. Ако е нужно му помогнете да се справи с тази задача. С тази игра ще помогнете на бебето да подобри способностите си за проследяване на обекти.

Светлосенки

Това е прекрасна игра за късните часове преди лягане. Загасете лампата в спалнята, вземете един фенер и осветете една от стените с него, докато държите бебето в скута си. След това му помогнете да постави ръчичка пред фенера, за да може да види как ще се появи сянка на осветената от фенера стена. След това с вашите ръце може да направите различни фигури пред фенера, докато бебето наблюдава. Може да сте сигурни, че то ще е запленено от светлината и различните сенки. Това е много добра игра за подобряване на нощното зрение и сензорните умения на бебето като цяло.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 8-месечно бебе
Игри, подходящи за 6-месечно бебе