Начало / Бебе и кърмене / Кои са най-подходящите пози за кърмене?

Кои са най-подходящите пози за кърмене?

окт. 10, 2016

кърмене

Кърменето е едно от най-естествените неща, които една майка може да осигури на детето си. Понякога обаче то може да се окаже доста трудно начинание без нужната информация и помощ. Една от първите стъпки към успешното кърмене е да откриете позиция за кърмене, която да е удобна, както за вас, така и за бебето. Някои от позициите, които са се доказали като ефективни във времето са:

Поза „Люлка“

Това е най-класическата поза за кърмене, при която главата на бебето е поставена на сгъвката на лакътя на майката, а с дланта на другата ръка придържа дупето и гръбнака на бебето. Седнете в удобен стол, който да поддържа ръцете ви или на леглото, като се обградите с възглавници в зависимост как се чувствате удобно. Лицето, корема и колената на бебето трябва да сочат към вашето тяло. С ръцете си поддържайте телцето на бебето, за да се чувства то комфортно и защитено във вашите прегръдки.

Тази позиция за кърмене се е доказала като най-ефективна при доносени бебета, родени в термин най-често по вагинален път. Някои майки казват, че тази позиция ги затруднява да напътстват бебето как по-лесно да достигне до гърдата, затова и понякога тя е по-подходяща при бебета над едномесечна възраст, които имат по-добър контрол на мускулатурата на шията си.

Поза „Кръстосана люлка“

Тази поза е обратна на първата, защото при нея майката поддържа главичката на бебето с противоположната си ръка. Това значи, че ако кърмите бебето от дясната гърда с лявата ще поддържате телцето му. Поставете палеца и показалеца си зад главата на бебето, за да може да му помогнете по-лесно да достигне гърдата ви.

Поза „Футболна топка“

Наименованието на тази поза произлиза от американския футбол. При нея телцето на бебчето се намира зад вас и краката му се намират зад лакътя ви от едната ви страна. Главата му трябва да сочи към гърдата ви. Ако кърмите бебето от лявата гърда например го поставяте от ляво на вас като крачетата му са зад тялото ви поставени на възглавница например и поддържате главата му с лявата си ръка. Тази позиция е много подходяща при кърмене на близнаци и в горещо време, защото по този начин тялото на майката и бебето не са в толкова близък контакт.

Легнала поза

Тази поза е може би най-подходящата в първите дни след раждането, когато жената все още е изтощена и има нужда от почивка. При нея трябва да се обърнете на една страна и да поставите бебето легнало до вас, така че главичката му да е на нивото на гърдата ви. Помогнете на бебето по-лесно да достигне до гърдата и придържайте главичката му със свободната си ръка. Ако се възстановявате от цезарово сечение това може да е предпочитаната от вас поза. Тя е подходяща и през нощта, когато майката е изморена и може да си почива, докато бебето се нахрани.