Меню

Практикуването на йога може да подобри баланса при пациенти, прекарали инсулт, показва проучване.

Учени от университета на Индиана са провели проучване сред 47 пациента, прекарали инсулт преди повече от 6 месеца. 75 % от тях са били мъже, като най-възрастния е бил на 90 години.

В продължение на осем седмици 37 от участниците са провеждали специализирани йога упражнения, разработени от йога терапевт, а останалата част са провеждали стандартна терапия.

В края на този период практикувалите йога пациенти показали значително подобрение в равновесието. Те повишили увереността си и намалили страха си от падане, при което може да се получат фрактури, понякога и фатални.

Проучването показва, че дори една година след прекаран инсулт при пациентите може да настъпят подобрения.

Авторите на проучването считат за погрешно мнението, че подобренията, настъпили в първите три до шест месеца след инсулта са предела на възстановяването, което настъпва.

Необходими са още изследвания, за да се потвърди ефективността на йога упражненията.

Проучването е публикувано в сп. Stroke.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!