Начало / Бебе и кърмене / Как да предпазите бебето от подсичане?

Как да предпазите бебето от подсичане?

авг. 1, 2016

подсичане

Всеки родител иска да предпази нежната кожа на своето бебе от подсичане. Факт е обаче, че почти всяко бебе в някой момент получава обрив, в резултат от ползването на памперси. Обривът по нежната кожа на дупето на бебето се дължи на някои от ензимите, които се съдържат в акото на бебето. Тези ензими дразнят кожата и водят до неприятното зачервяване. За късмет на родителите има някои начини, чрез които може да предпазите бебето от подсичане. Някои от тях са:

Сменяйте често памперсите

Най-важното, за да предпазите кожата на бебето от подсичане е да сменяте памперсите на всеки 3-4 часа. Колкото по-дълго кожата на дупето е мокра, толкова по-податлива става тя на дразнители.

Измивайте дупето на бебето след всяка смяна на памперса

След като махнете мокрия памперс измийте дупето на бебето с приятно топла вода. За почистване на дупето използвайте мокри кърпички, които не съдържат алкохол и не са ароматизирани, защото алкохолът и ароматизаторите могат допълнително да раздразнят кожата на бебето. За измиването на дупето избирайте бебешки сапун.

Подсушавайте добре дупето на бебето

След като измиете дупето на бебето го подсушете добре и тогава сложете нов памперс. Подсушавайте кожата с мека кърпа. Оставете кожата на дупето малко да „подиша“ и тогава сложете чист памперс.

Мажете кожата на дупето с крем против подсичане

Вече на пазара има широко разнообразие от кремчета, които предпазват нежната бебешка кожа от подсичане. Изпробвайте няколко докато прецени кое кремче е най-подходящо за вашето бебе. При всяка смяна след като почистите, измиете и подсушите дупето на бебето нанесете плътен слой от кремчето върху кожата на дупето и гънките.

Отпуснете памперса

Прекалено тесните памперси могат допълнително да запарят кожата на бебето и да предизвикат обрив. При поставянето на памперса всеки път се уверявайте, че той не е прекалено стегнат. Това е особено важно през нощта, когато памперса остава за по-дълго време.

Пробвайте различни памперси

Кожата на всяко бебе е различна и затова едни памперси при някое бебе могат да причинят подсичане, а при друго не. Изпробвайте различни марки памперси и вижте кой от тях вашето бебе понася най-добре.