Начало / Бебе и кърмене / Кои храни са подходящи за бебета?

Кои храни са подходящи за бебета?

апр. 6, 2016

храни за бебета

Храносмилателният тракт на бебетата е много чувствителен и запознаването им с нови храни трябва да става постепенно. Родителите трябва да са запознати с това кои храни са препоръчителни за тяхното дете. Добре е да избирате такива храни, които са богати на хранителни вещества, лесни са за прием и да са приятни на вкус. Някои от храните, които специалистите препоръчват са:

  • Банани

Бананите са един от най-добрите източници на въглехидрати, с които може да си набавите нужната енергия, както и фибри за по-добро храносмилане. Те са много подходящи за бебетата, защото са лесни за храносмилане, а сладкият им вкус ги прави една от любимите им храни. Когато са още малки на 4-5 месеца може да предложите банани на своето бебе като ги намачкате. След като пораснат бебетата могат да похапват малки нарязани парченца банан и така да се учат да се хранят сами.

  • Сладки картофи

Сладките картофи са много добър източник на калий, витамин Ц и фибри. Тези картофи са изключително богати на бета-каротин и антиоксиданти и спомагат за изчистването на организма от вредните свободни радикали. Много бебета предпочитат сладките картофи пред другите зеленчуци, поради техния естествен сладникав вкус. Когато бъдат сварени и намачкани под формата на пюре сладките картофи са много подходящи дори и за бебета, които започват тепърва да се запознават с нови храни.

  • Авокадо

Много хора смятат, че авокадото е зеленчук, но то всъщност е плод. В авокадото се съдържа най-много белтък в сравнение с всички други плодове и е много добър източник на ненаситени мастни киселини добрите мазнини, които са полезни за сърцето. За бебето си избирайте зряло авокадо, което намачкайте с вилица и го смесете с месо или някакво любимо на бебето пюре.

  • Яйца

Яйцата определено са супер храна. Белтъкът на яйцето е с идеално балансиран състав на аминокиселини, а в жълтъка има цинк и витамини А, Д, Е и Б12. В жълтъка още се съдържа холин, за който се смята че има изключително важно значение за развитието на мозъка. Традиционно педиатрите съветват родителите да не дават яйчен белтък на бебето до навършване на една година, поради опасност от алергия. Скорошни проучвания оборват това твърдение и според учените яйца не трябва да се предлагат само на деца, в чието семейство има установена алергия към яйца на някой от членовете. След 6-7 месечна възраст може да започнете да добавяте по четвърт жълтък в пюрето на бебето и постепенно да увеличавате неговото количество.

  • Моркови

В морковите се съдържа високо количество бета-каротин, който е отговорен за техния оранжев  цвят. Бета-каротинът се преобразува във витамин А след като попадне в организма, а този витамин е изключително важен за растежа и доброто зрение. Сварени морковите имат сладникав вкус и бебетата ги похапват с удоволствие под формата на пюре.

  • Тиква

Тиквата е зеленчукът, с който повечето педиатри съветват родителите да започнат захранването на своето бебе. Тя има сладък вкус и е много богата на антиоксиданти, витамин Ц, фибри, калий и витамин Б. Пюре от тиква може лесно да приготвите и в домашни условия като сварите добре и намачкате парче тиква. След като детето свикне с тиквата към нея може да добавяте още различни зеленчуци, с които да разнообразите храненето на детето.