Начало / Бременност и раждане / Домашни любимци по време на бременност

Домашни любимци по време на бременност

май 29, 2020

домашни любимци и бременност

Домашните любимци могат да бъдат прекрасна компания и да ни дадат много обич и внимание, когато имаме нужда от тях. Затова и не е учудващо, че в много семейства има поне един домашен любимец. А и някои жени изпитват желанието да се грижат първо за едно „космато бебе“ преди да заченат със свое собствено.

Когато обаче жената започне да обмисля бременност или вече е бременна трябва да бъдат взети под внимание някои потенциални рискове, които могат да крият домашните любимци за бременната жена и за бебето след неговото раждане.

Риск по време на бременността при по-често отглежданите домашни любимци

Кучета

Кучетата в повечето случаи не представляват някакъв сериозен риск по време на бременност, освен ако не сте алергични. Има все пак няколко неща, за които трябва да внимавате и с които трябва да сте наясно:

  • Възможни рискове

Кучетата имат навика да ближат ръцете и лицето на собствениците си и в резултат на това биха могли да пренесат болестотворни причинители към бременната жена.

През летните месеци нараства броят на кърлежите в природата и е възможно чрез кучето ви и по вас да попадне кърлеж, който би могъл да пренася някои опасни инфекциозни заболявания.

Някои кучета могат да се превъзбудят прекалено при игра или когато са щастливи и има възможност да скочат върху корема на бременната жена.

  • Съвети за безопасност

Редовно мийте ръцете си след контакт с кучето и се старайте да поддържате и неговата хигиена на високо ниво, за да намалите риска от предаване на инфекции.

След разходка задължително проверявайте тялото на кучето за забити кърлежи, както и своето тяло.

Постарайте се да научите кучето как да се държи правилно и се постарайте да прилагате техники, които да помагат за овладяване на неговата евентуална превъзбуда.

Уверете се, че кучето ви има всички нужни имунизации.

Котки

Присъствието на котка в дома на бременна жена също крие своите рискове, с които вие трябва да сте запознати.

  • Възможни рискове

Много котки носят в организма си паразит, който причинява заболяването токсоплазмоза и който може да се разпространява във външната среда чрез фекалиите им. При контакт с фекалии на котка, заразена с токсоплазмоза е възможно и вие да се заразите. Токсоплазмозата може да бъде предадена от майката на плода, затова трябва да бъдете изключително внимателни.

  • Съвети за безопасност

За да се предпазите от токсоплазмоза помолете друг член от семейството да почиства котешката тоалетна.

Не хранете котката си с недобре сготвено месо.

Избягвайте контакт с почва

Уверете се, че котката ви не напуска дома, за да няма контакт с други потенциално заразени котки.

Хамстери, морски свинчета, декоративни мишки

Тези животни изглеждат много миловидни и безобидни, но те съшо носят в себе си известни рискове за бременната жена.

  • Възможни рискове

Много животни от рода на гризачите, могат да са преносители на вирус, известен като вирус на лимфоцитарен хориоменингит,  който попадайки в организма на бременна жена може да причини спонтанен аборт.

  • Съвети за безопасност

Помолете ваш близък да се грижи за почистването на клетката на домашния любимец и да поеме основните грижи за него, докато вие сте бременна. Ограничете колкото е възможно контактите по време на бременността с любимеца си.

Прочетете за:
Токсоплазмоза