Начало / Бременност и раждане / Оргазъм по време на бременност

Оргазъм по време на бременност

апр. 28, 2020

Оргазъм по време на бременност

Много жени през бременността се притесняват, че сексът или оргазмът по време на секс, може да навреди по някакъв начин на тях или на плода. Освен жените, мъжете също имат притеснения, че могат да наранят партньорката си или нероденото си дете по време на секс.

Всъщност сексът и оргазмът по време на бременността не само, че не е вреден за жената, но е и препоръчителен, за да се намали нивото на стрес и тревожност, които жената може да изпитва.

Някои факти относно оргазма по време на бременност:

  • Може да подготви жената за раждане

Оргазмът подпомага за засилване на мускулите на тазовото дъно, което може да послужи като една подготовка на организма на жената за предстоящото раждане. Чрез оргазмът може да тренирате мускулите и да ги подготвите за усилията, които ще се наложи да извършите по време на етапа на напъване и раждане на детето.

  • Подобряване на самочувствието

Поради хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на бременността, тя може да изпитва промени в настроението и периоди на депресия. Сексът и интимната близост с партньора могат да й помогнат да се чувства желана и красива и да подобрят нейното самочувствие и да я предпазят от депресия.

  • Оргазмът може да бъде метод за справяне със стреса

При оргазъм в организма се отделя адреналин, което може да подейства благоприятно върху нивата на стрес и емоционалното състояние на жената. Освен това изпитването на оргазъм по време на секс действа успокояващо на нервната система и подобрява качеството на съня на жената.

Защо оргазмите по време на бременността са по-интензивни?

През бременността гърдите и вагината на жените стават силно чувствителни  поради повишения приток на кръв към тези части от тялото. Тази повишена чувствителност може да повиши интензитета на оргазъма.

Може ли оргазъмът да повлияе по някакъв начин на плода?

Плодът, който се развива в организма на жената по време на бременността е предпазен от така наречената слузна запушалка и околоплодната течност и плацента. Има единични случаи, в които лекарите съветват двойките да бъдат малко по-внимателни по време на секс. Тези ситуации са:

  • ако преди известно време сте претърпели спонтанен аборт или такъв по желание
  • ако сте в риск от преждевременно раждане, поради подлежащи заболявания
  • ако по време на бременността имате леко кървене или зацапване
  • ако съществува риск партньорът ви да ви зарази със сексуално-предавано заболяване.

Защо коремът на бременната жена може да се втърди по време на оргазъм?

По време на оргазъм матката и тазовите мускулите на жената се контрахират и това може да бъде причина тя да изпита съответно втвърдяван на корема.