Хепатит Б е вирусна инфекция, която се причинява от хепатитния вирус. Тя се предава от човек на човек чрез телесни течности, като кръв, семенна и вагинална течност, слюнка. Вашата имунна система може да ви защити от хепатния вирус и ако сте здрави може да се преборите с вируса.

Около 10% от хората, които се срещат с хепатитния вирус обаче не успяват да се справят с него и стават пожизнени носители. В такъв случай вирусната инфекция хронифицира и с годините черния дроб на пациентите може да се увреди сериозно. Ако обаче пациентите с хроничен хепатит Б получават адекватно лечение те могат да водят напълно нормален живот и да се предпазят от дългосрочните усложнения на здравето.

Ако сте заразени с хепатит Б и сте бременна може да предадете вируса на вашето бебе. Затова и всички бременни жени задължително се изследват за заразоносителство.

Хепатитният вирус обикновено не пречи на бременността и правилното развитие на плода. Вашият гинеколог трябва да бъде наясно, че сте носителка на вируса и да проследява бременността ви стриктно, за да се предпази плода от заразяване.

Ако при вас нивата на хепатитния Б вирус в кръвта са много високи може да ви бъде предписан противовирусния медикамент Тенофовир. Този медикамент се предписва на жената в последните 8-12 седмици от бременността, като тя трябва да го приема и 12 седмици след раждането. Този медикамент ще спре репликацията на вируса и по този начин ще намали риска от заразяването на плода.

По време на раждането бебето може да се зарази от вас с вируса на хепатит Б. За да го предпазят от това лекарите ще му приложат две инжекции много скоро след раждането. Първата от тях представлява ваксина срещу хепатит Б, а втората доза хепатитен имуноглобулин.

Ако тези две инжекции се направят в първите 12 часа след раждането рискът от заразяване с хепатит Б е по-малко от 5%. За да се намали още повече този риск детето ви трябва да бъде реваксинирано срещу хепатит Б на първия месец, а след това на шестия месец след раждането. Когато бебето навърши девет месеца трябва да се извърши кръвен тест, за да се установи дали бебето е развило имунитет срещу инфекцията.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!