Начало / Бременност и раждане / 28 седмица на бременността – какви промени настъпват?

28 седмица на бременността – какви промени настъпват?

авг. 5, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе тежи приблизително 1200 грама и е с дължина около 37-39 сантиметра. Бебето ви вече може да отваря очите си и ще е способно да различава ярки светлини от външната среда. То започва да свиква да премига с очите си. През тази седмица започва и растежа на миглите на клепачите. Костите на скелета на вашето бебе са вече почти напълно оформени и продължава натрупването на мастна тъкан.

В дробовете на вашето бебе започва интензивно образуване на кръвоносни съдове, които ще бъдат от изключително важно значение след раждането на вашето бебе, когато то ще трябва да диша самостоятелно. Въпреки това ако родите през тази седмица  бебето най-вероятно ще има трудности с дишането.

Промени в организма на майката

28 гестационна седмица е началото на третия триместър на вашата бременност и вие навлизате в нейния заключителен етап. До момента най-вероятно сте наддали между 7 и 10 килограма. Матката ви продължава да расте и през тази седмица ще се намира на около 9 сантиметра над пъпа ви. Вече ще започнете да посещавате гинеколога си малко по-често и ще имате контролни прегледи през около 2 седмици, след което след 36 седмица прегледите ще бъдат всяка седмица. В зависимост от вашето здравословно състояние вашият лекар може да препоръча да бъдат направени някои допълнително тестове, като например изследване за гестационен диабет.

Ако сте Rh(-), а кръвта на бебето ви е Rh(+) ще ви бъде инжектиран Rh имуноглобулин, който няма да позволи на тялото ви да образува антитела срещу кръвта на бебето ви.

Поради значителното нарастване на матката и промяната в силуета ви може да започнете все по-често да се оплаквате от безсъние. Това се дължи на по-трудното намиране на удобна позиция за сън и тежестта от матката, която ще изпитвате в легнало положение. Няма точно определен лек за това оплакване. Опитайте се да намерите такава поза в легнало положение, в която да се чувствате максимално комфортно.

Вече може да започне да ви обзема напрежение относно предстоящото раждане и как ще се справите с него. Ако се притеснявате говорете с вашия лекар или с приятелка, която вече е минала по този път и може да сподели своя опит с вас. Знайте, обаче че всяко раждане е напълно индивидуално и се насладете на последните седмици, в които сте бременна.

Следваща седмица – 29 седмица на бременността
Предишна седмица – 27 седмица на бременността