Начало / Бременност и раждане / 27 седмица на бременността – какви промени настъпват?

27 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юли 30, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе ще е с дължина приблизително 36-38  сантиметра и ще тежи малко над един килограм. Един от важните моменти през тази седмица е активното развитие на имунната система на бебето, което е особено важно за живота извън организма на майката. Бебето получава антитела от майката, които ще го предпазват през първата година от живота му. През 27 гестационна седмица започва развитието на рефлекса за гълтане и сукане, които ще се развиват през следващите няколко седмици.

Бебето ви започва да отваря очите си, които досега са били затворени. Разбира се все още зрението не е напълно развито и ще отнеме още няколко седмици, докато вашето бебе вече ще може да вижда заобикалящата го среда. Ирисите на очите все още не са оцветени. През следващите два месеца те ще се оцветят, но окончателния цвят на очите на вашето дете няма да бъде ясен до около 6 месеца след неговото раждане.

Развитието на вкусовите луковици е също много усилено и ако хапнете нещо по-люто и растящото във вас бебе ще може да усети лютивия вкус чрез промяната в амниотичната течност.

Промени в организма на майката

Някои от жените през тези седмици започват да се оплакват от някои от симптомите, които са по-характерни за ранната бременност като гадене и киселини, но този път тези симптоми се дължат на притискането на стомаха от нарастващата матка и затрудненията в храносмилането, които са спътници на напредналата бременност. Започва и продукцията на кърма и подготовката на гърдите на жената за кърмене и затова и друг ранен симптом на бременността като напрежение в гърдите също може да се завърне.

Телесната ви температура ще се повиши с няколко десети от градуса и това може да бъде причината да се чувствате сякаш сте в сауна и често да се потите. Заедно с отоците по крайниците, характерни за напредналата бременност тези последни месеци може да ви се струват изключително трудни.

Ако все още не сте започнали с подготовката за отглеждането на вашето бебе вече е време да го направите.Снабдете се с най-необходимото като памперси, бебешка количка, помпа за кърма, бебешко легълце, известно количество бебешки дрешки. След като свършите с подготовката се отдайте на почивка през следващите седмици, за да може да съберете сили за голямата промяна във вашия живот, която предстои след раждането на вашето бебе.

Следваща седмица – 28 седмица на бременността
Предишна седмица – 26 седмица на бременността