Според учени консумирането на повече мазна риба по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане. Причината за това вероятно е високото съдържание на живак в мазната риба – скумрия, сьомга, сардини и др.

Проведено е проучване, в което са участвали 1024 бременни жени, живеещи в Мичигън, САЩ.

Екип от учени са измерили нивото на живак в косите на тези жени и са го сравнили с нивото на живак в деня на раждането. Резултатите са показали, че жените, които са родили повече от две седмици по-рано са имали два пъти по-високи нива на живак от средните.

Установило се, че тези жени са консумирали повече мазна риба и особено консервирана риба. Възможно е обаче те да са получили живак и от други източници.

Препоръчва се бременните жени да се хранят с риба два пъти седмично, но да избягват риба, съдържаща много живак, като например акула и риба-меч.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!