Начало Бременност и раждане Консумиране на мазна риба от бременни жени

Консумиране на мазна риба от бременни жени

Според учени консумирането на повече мазна риба по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане. Причината за това вероятно е високото съдържание на живак в мазната риба – скумрия, сьомга, сардини и др.

Проведено е проучване, в което са участвали 1024 бременни жени, живеещи в Мичигън, САЩ.

Екип от учени са измерили нивото на живак в косите на тези жени и са го сравнили с нивото на живак в деня на раждането. Резултатите са показали, че жените, които са родили повече от две седмици по-рано са имали два пъти по-високи нива на живак от средните.

Установило се, че тези жени са консумирали повече мазна риба и особено консервирана риба. Възможно е обаче те да са получили живак и от други източници.

Препоръчва се бременните жени да се хранят с риба два пъти седмично, но да избягват риба, съдържаща много живак, като например акула и риба-меч.