Според учени консумирането на повече мазна риба по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане. Причината за това вероятно е високото съдържание на живак в мазната риба – скумрия, сьомга, сардини и др.
Проведено е проучване, в което са участвали 1024 бременни жени, живеещи в Мичигън, САЩ.
Екип от учени са измерили нивото на живак в косите на тези жени и са го сравнили с нивото на живак в деня на раждането. Резултатите са показали, че жените, които са родили повече от две седмици по-рано са имали два пъти по-високи нива на живак от средните.
Установило се, че тези жени са консумирали повече мазна риба и особено консервирана риба. Възможно е обаче те да са получили живак и от други източници.
Препоръчва се бременните жени да се хранят с риба два пъти седмично, но да избягват риба, съдържаща много живак, като например акула и риба-меч.