Начало / Бременност и раждане / Оказва се, че плацентата не е стерилна

Оказва се, че плацентата не е стерилна

май 23, 2014

Плацентата, за която се считаше, че е стерилна всъщност съдържа малко, но различни видове бактерии, вируси и гъби, които може да имат важна роля в подготовката на новороденото за живота извън матката.

Това твърдят американски учени, които са изследвали проби от повече от 300 плаценти, за да установят дали бебетата получават първите бактерии от този орган.

Учените от Медицинският колеж Бейлър (Baylor College of Medicine) в Хюстън, Тексас са решили да изследват плацентата за микроорганизми, след като са установили, че основните бактерии, които се откриват във вагината на майкате не се срещат в червата на новороденото. Това поставя под въпрос теорията, че бебетата получават първите бактерии от вагината на майката по време на раждането.

В плацентата са били открити не много, но разнообразни микроорганизми, като са преобладавали бактерии, които нормално се срещат в устната кухина на човека и Ешерихия коли (Escherichia coli), която е част от нормалната чревна флора на здравите хора.

Авторите на проучването предполагат, че бактериите от устната кухина по кръвен път достигат до плацентата.

Това може да означава, че устната хигиена на жената е много по-важна за здравето на нероденото дете, отколкото се считаше преди.
Възможно е жените със заболявания на венците да имат повече от тези бактерии, които да се концентрират в плацентата и да причинят преждевременно раждане.

Авторите на проучването планират да изследват връзката между бактериите в устната кухина и в плацентата в ново проучване, обхващащо повече от 500 жени, при които има риск от преждевременно раждане.

Проучването е публикувано в сп. Science Translational Medicine.