Начало / Детско здраве / Как родителите на прекалено тревожни деца могат да им помогнат?

Как родителите на прекалено тревожни деца могат да им помогнат?

дек. 20, 2016

тревожни

Тревожността е нормална реакция, която всеки от нас изпитва в някакъв момент от живота си. Тя много често се оприличава на страх от нещо, което може да се случи в близкото бъдеще. Тревожността е полезна и нормална емоция, когато сме изправени пред някакви трудности.

Децата, както възрастните изпитват различни степени на страх и тревожност още от началото на живота си. Понякога е лесно да се разпознае тревожността при децата, когато те плачат или не искат да се отделят от родителите си. Но някои от тях крият своите чувства и притеснения и това може да доведе до прояви на агресия или явно незачитащо поведение.

Кога тревожността става проблем?

Когато детето е малко обикновените страхове са нещо нормално. Но с израстването тези страхове, които са били приемани за нормални, когато детето е било малко  може да се превърнат в проблем. Тревожността се превръща в проблем, когато пречи на детето да се радва на живота.

Как можем да разпознаем тревожното дете?

Децата, борещи се с прекалена тревожност могат да проявяват някои от следните симптоми:

  • песимизъм и негативни чувства, преувеличаване на недостатъците си и очакване на най-лошото
  • гняв, агресия, лесна раздразнителност и гневни изблици
  • чест плач
  • силна привързаност към родителите и нежелание за раздяла
  • физикални оплаквания като болки в корема, главоболие, умора
  • проблеми със съня.

Как можете да помогнете на детето си?

Децата, страдащи от повишена тревожност могат да се почувстват много добре, ако бъдат подкрепяни от родителите си. Вие може да им помогнете по следните начини:

Помогнете на детето да си изгради режим

Добре структурираното ежедневие може да помогне на децата да се чувстват по-спокойни. Рутината ще даде чувство на контрол на детето. Погрижете се за базовите нужди на детето си, за да намалите риска от умора или глад. Установете време за лягане и ставане.

Редовните физически упражнения също могат да помогнат на детето да се почувства по-спокойно. Попитайте го какъв спорт му харесва и дали би искал да го тренира. Когато имате свободно време може да спортувате заедно. Това допълнително ще даде чувство на сигурност на детето и ще подобри отношенията ви.

Осигурете възможност на детето да говори за своите чувства

За децата ще е от помощ да могат да говорят открито за чувствата си със своите родители. Това обаче няма да е лесен процес. Родителите трябва да бъдат отворени за разговор, когато детето им иска да поговори с тях и да го изслушват без да го съдят. Въздържайте се да давате съвети и се опитайте да се бъдете приятели с детето си.

Уважавайте страховете на детето

Детето няма да се почувства по-добре, ако му кажете, че страха му е неоснователен и нищо няма да се случи. Уважавайте чувствата на детето и го подкрепете, за да може да преодолее страха си и да се справи с него.

Бъдете модел за подражание

Децата имат нужда от човек, на когото да подражават и от когото да се учат как да реагират в ситуации, които са непознати за тях. Най-често като модел служи един от родителите. Ако сте прекалено протективни или притеснени детето ще попие тези чувства и то ще започне да мисли, че светът е страшен и не може да се справи само. Нормално е от време на време и вие да се чувствате притеснени и тревожни, но се опитвайте да не показвате тези емоции пред детето.