Начало / Актуални теми / Какво представлява ларингитът?

Какво представлява ларингитът?

окт. 29, 2014

При ларингит е налице възпаление на гръкляна (ларинкса), в резултат на претоварване, раздразнение от чуждо тяло или инфекция. В ларинкса се намират гласните връзки, които при движението си образуват звуците, които произнасяме при говор. При ларингит гласните връзки се възпаляват и подуват, което затруднява тяхното нормално движение. В резултат на това гласът става дрезгав, а при някои хора дори може да се наблюдава липса или съвсем слаб глас за известно време.

Какви са причините за ларингит?

В повечето случаи ларингитът се дължи на вирусна инфекция или пренапрягане на гласа. В тези случаи симптомите на пациентите отзвучават до около седмица. Това състояние е известно като остър ларингит.

В други случаи ларингитът може да се дължи на тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни напитки или алергични реакции и в тези случаи симптомите могат да продължат по-дълго. В такъв случай говорим за хроничен ларингит.

Какви са симтпомите при ларингит?

По-честите оплаквания на пациентите с ларингит са:

  • дрезгав глас
  • усещане за стържене в гърлото
  • суха кашлица
  • сухота в гърлото
  • слаб или липсващ глас.

Ларингитът може да бъде диагностициран лесно с помощта на физикален преглед на основата на характерните оплаквания на пациентите. При оглед на гърлото лекарят може да установи неговото зачервяване и отокът на гласните връзки.

Какво е лечението?

Острият ларингит, който се дължи на вирусна инфекция обикновено отминава за няколко дни от само себе си и не се нуждае от специфично лечение. При хроничният ларингит целта на лечението е да се излекува подлежащата причина. Някои от използваните медикаменти са антибиотици, ако се установи наличието на бактериален причинител. За намаляване отока на гласните връзки могат да се използват кортикостероиди.

Прочетете за:
Остър ларингит
Субхордален ларингит
Домашно лечение на ларингит