Начало / Актуални теми / Кои са основните видове кръвни клетки?

Кои са основните видове кръвни клетки?

окт. 23, 2014

Средно в организма на човек се съдържат около 5 литра кръв. Кръвта се състои от два компонента: плазма и кръвни клетки. Кръвните клетки биват три основни вида: червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити. Всички те имат много важни функции, които изпълняват.

Кръвните клетки се произвеждат от костния мозък, гъбеста тъкан, която изпълва вътрешния канал на костите. Костният мозък действа като „фабрика“ за кръвни клетки и ги освобождава в кръвообращението, когато са съзрели за изпълняването на своите функции. Организмът стриктно контролира броя кръвни клетки, които се произвеждат, за да се поддържа здравето на организма.

Какви са функциите на всяка една от кръвните клетки?

Основната функция на еритроцитите е да пренасят кислород към всички тъкани и клетки на организма. Те са най-многобройни от кръвните клетки и съставляват около 45% от кръвта. Еритроцитите имат някои много специфични характеристики. Една от тях е тяхната форма – те приличат на двойно вдлъбнат диск. Освен това те нямат ядро.
Най-важното при еритроцитите е тяхната уникална функция да пренасят кислород. В еритроцитите се съдържа една молекула наречена хемоглобин, която задържа кислорода и да го пренася до клетките.

Левкоцитите са част от имунната система и помагат на тялото да се бори с инфекциите. Те циркулират в кръвта и могат да достигнат до всяка една част на тялото, където би могла да се развие инфекция. Когато броят на левкоцитите в организма се покачи това е признак за наличие на инфекциозен процес някъде в тялото. Има пет основни вида левкоцити – неутрофили, базофили, еозинофили, лимфоцити и моноцити.

Всеки един от типовете левкоцити изпълнява специфична функция. Неутрофилите имат способността да се борят с бактериите. Те ги убиват в процеса на фагоцитоза. Еозинофилите се борят срещу паразитите и имат роля при алергичните реакции. Моноцитите имат способността да се трансформират в макрофаги. Макрофагите от своя страна могат да убиват бактерии чрез процеса фагоцитоза навсякъде из организма. Лимфоцитите се състоят от два основни подтипа – В и Т лимфоцити. Тези два вида лимфоцити имат значение за имунитета на организма и предпазването му от повторни инфекции.

Тромбоцитите спомагат за съсирването на кръвта и образуването на съсирек. Освен тях за съсирването са нужни и така наречените фактори на кръвосъсирването. Тромбоцитите се произвеждат в костния мозък от по-големи клетки, наречени мегакариоцити, които се разделят на отделни фрагменти. Тези фрагменти именно са тробмоцитите. Те също нямат ядро.

Прочетете за:
Еритроцити (RBC)
Левкоцити (WBC)
Гранулоцити – неутрофили, еозинофили, базофили
Тромбоцити (PLТ)