Начало / Актуални теми / Какво представлява лихен планус (плосък лишей)?

Какво представлява лихен планус (плосък лишей)?

фев. 7, 2014

Лихен планус (плосък лишей) е възпалително заболяване, което засяга най-често кожата и устната кухина. По кожата обикновено се представя като обрив, състоящ се от зачервявания с различна форма и големина. Най-често обривът е в областта на ръцете и краката. Могат да бъдат засегнати и кожата в областта на скалпа, вагината, пениса. Засягането на скалпа в някои случаи се съпровожда със загуба на коса.

Лихен планус обикновено се развива, когато имунната система по погрешка атакува собствените клетки на кожата. Точната причина за тази грешка в имунната система е неясна. Лихен планус не е заразно заболяване. Някои заболявания и състояния, могат да действат като отключващи фактори за появата на лихен планус. Такива са например хепатит С, поставяне на ваксина срещу грип, прием на нестероидни противовъзпалителни средства, като например Ибупрофен.

Какви са симптомите при лихен планус?

Някои от по-често срещаните оплаквания на пациентите с това заболяване са:

  • Поява на лезии или малки пъпчици, които на цвят са синкави или червени и са локализирани основно в областта на китките, предмишницата и глезените. Обикновено техния брой се увеличава бавно за период от няколко седмици.
  • Сърбеж в областта на лезиите
  • В областта на устната кухина може да се появят бели плаки, които могат да преминат в болезнени язви
  • По кожата на вагината също могат да се развият болезнени язвички
  • Косопад
  • Нокътни промени
  • В областта на вагината и вулвата лихен планусът може да доведе до появата на доста болезнени лезии, които след заздравяване да оставят белези. В някои случаи може да се стигне до сексуална дисфункция. Има известни доказателства, че лихен планусът увеличава риска от развитие на рак на кожата.

Как се диагностицира заболяването?

Вашият лекуващ лекар ще ви прегледа и може да извърши някои допълнителни тестове за доуточняване на вашето състояние. Някои от често прилаганите тестове са:

Биопсия – при биопсията се взима малка част от кожата, която след това се изследва под микроскоп за търсене на определени характеристики на клетките, които да индицират лихен планус.

Изследване за наличие на хепатит С – тъй като хепатит С е един от отключващите фактори за развитието на лихен планус е препоръчително да бъдете изследвани дали не сте заразени с вируса на хепатит С.

Алергичен тест – вашият лекар може да ви насочи към алерголог, който да изследва дали някои субстанции, с които вие се срещате всекидневно не причиняват алергична реакция, която да действа като отключващ фактор за развитието на лихен плануса.

Какво е лечението на лихен планус?

Някои от по-често използваните медикаменти за намаляване на обрива и сърбежа са:

Кортикостероиди – тези медикаменти намаляват възпалението, което обикновено съпътства лихен планус. Кортикостероидите имат някои странични ефекти, които зависят от това колко дълго се приемат. Най-добре е кортикостеродите да бъдат прилагани под формата на кремове за кратък период от време. Някои от странични те ефекти на кортикостероидите са високо кръвно налягане, покачване на нивата на кръвната захар и развитие на остеопороза.

Ретиноидитези медикаменти представляват синтетична версия на витамин А. Те са налични под формата на кремове или таблетки. Ретиноидите могат да доведат до много добри резултати в лечението на лихен планус, но имат някои странични ефекти като изсушаване и зачервяване на кожата. Не са подходящи за бременни жени.

Фототерапия – терапията със светлина може да спомогне за лечението на лихен планус. Най-често се ползват UVB лъчи, които проникват само в повърхностния слой на кожата.

Прочетете за:
Лишей по кожата
Просък лишей
Розов лишей
Какво представлява лихен склерозус