Начало / Детско здраве / Детска тревожност от раздялата с родителя

Детска тревожност от раздялата с родителя

сеп. 8, 2016

детска тревожност

За децата е нормално да се чувстват разтревожени, когато трябва да се разделят с родителите си, дори и за кратко. Това е естествен етап от развитието на децата. Детската тревожност отзвучава след като детето порасне. При някои деца могат да се развият и физикални симптоми, като главоболие или влошено храносмилане.

Бебетата се привързват към хората, които се грижат за тях и в началото самите родители се притесняват повече да оставят детето на грижите на някой друг. До около 6 месечна възраст бебетата нямат предпочитания към своите гледачи. След това обаче започват да осъзнават ролята на родителите си и близките в живота си и, че те са до тях, дори и когато са извън погледа им. Бебетата силно се привъзват към своите родители и когато те ги оставят на някой друг да ги погледа за малко детето започва да си мисли, че те са го изоставили и това води до силна тревожност и разстройване  на детето.

На около 1 годишна възраст бебетата вече са по-самостоятелни, но пък стават много по-чувствителни към липсата на някой от родителите. Без значение дали само отивате да измиете чиниите в другата стая или се налага да оставите детето за през нощта при майка си, бебето най-вероятно вече ще реагира с плач и притеснение и няма да иска да го оставите.

Периодът, в който се проявява детската тревожност от раздяла с родителя може да варира между 18 месечна възраст и 2 години и половина или по-късно. При някои деца може тя въобще да не се прояви. Някои стресови събития в живота на бебето могат да предизвикат или засилят тази тревожност, например наемане на детегледачка, поява на нов член в семейството, преместване в нова къща или напрежение у дома.

Детската тревожност от раздяла с родителя може да продължи различно при всяко едно дете. Това зависи от начина, по който реагира родителя и от темперамента на детето. При някои деца тя може да продължи до 7-8 годишна възраст. Ако тази тревожност продължи и след това тя може да бъде признак за друго подлежащо психологично заболяване.

Родителите трябва да знаят как да реагират в ситуациите, при които детето не иска да бъде оставено. Ако детето ви се разплаче и стане тревожно, когато го оставите на грижите на някой друг не трябва веднага да се втурвате да го успокоявате. Ако го правите то ще се научи, че по този начин може да ви манипулира и така ще избягва момента на раздяла.

В началото може да се чувствате виновни, че го оставяте, но то трябва да се научи на известна самостоятелност и да комуникира и с други хора. Когато оставяте детето на някой друг се старайте то да е напълно спокойно преди това, да не е гладно или да не му се спи, защото това допълнително ще засили тревожността му. Вие също трябва да бъдете спокойни и да обясните на детето, че съвсем скоро пак ще се видите, целунете го и тръгнете без да се връщате да го успокоявате, защото това само ще влоши нещата. Изпълнявайте обещанието си и се връщайте, когато сте обещали на детето. Така то ще придобие увереност, че може да се справи и без вас. Колкото и да е трудно да оставите плачещо и разстроено бебе трябва да имате увереността, че човекът на когото го оставяте ще се справи, както и вие самите.