Начало / Детско здраве / Как да помогнете на детето да преодолее страха от инжекции?

Как да помогнете на детето да преодолее страха от инжекции?

ян. 13, 2016

инжекция

Ваксинациите са неделима част от израстването на детето, защото те го предпазват от заразяване с редица опасни и смъртоносни заболявания. За съжаление децата не са особени фенове на иглите и понякога поставянето на инжекция може да бъде голямо предизвикателство. Вие може да помогнете на детето си да се справи по-лесно с тези неприятни ситуации с някои съвети от специалистите:

  • Бъдете реалисти

Не се опитвайте да подмамите детето в лекарския кабинет с нереалистични обещания. Обяснете му, че ваксината е много важна и трябва да бъде направена, за да е то здраво и да може да си играе с другите деца. Ако го лъжете то ще загуби доверие във вас и следващият път няма да можете да го прилъжете.

  • Разсейвате детето

В стресови за децата ситуации, като поставянето на ваксина най-много помага разсейването. Пробвайте различни методи да отнемете вниманието на детето от мисълта за иглата като му пеете любима песничка, показвате му любим детски герой или му дадете да държи играчка, с която обича да си играе.

  • Намалете физическата болка

Някои специалисти съветват родителите да намажат мястото, където ще се постави ваксината с обезболяващ гел 20 минути преди процедурата. Така болката от убождането ще бъде сведена до минимум. След поставянето на ваксината на мястото на убождане може да поставите торбичка с лед.

  • Усмихвайте се

Вашето отношение и държание по време на ваксинацията на детето може да му окаже сериозно влияние. Ако например вие сте напрегнати това ще се отрази на поведението и на детето. Като му се усмихвате и го насърчавате можете да му помогнете по-лесно да се справи с неприятната за него ситуация.

  • Опитайте ролеви игри

Може да намалите елемента на изненада при посещението на лекарския кабинет като играете ролеви игри у дома. Може да купите детски лекарски комплект, с който детето да играе с вас в ролята на лекар и така да му обясните какво представляват инжекциите, с какво се правят и каква е тяхната цел. Обяснете му, че мама и татко също ходят на лекар и им правят инжекции.

  • Знайте кога трябва да се откажете

Ако детето ви е много превъзбудено и не можете да се справите сами с него понякога трябва да го оставите на грижите на лекаря и сестрата. Понякога децата използват тези свои състояния да получат това, което искат от родителите си, като например да се отърват от омразната инжекция, но вие трябва да можете да разпознавате тези моменти и да позволите на друг да се справи със ситуацията. Застанете отстрани и оставате специалистите да си свършат работата.

  • Помислете за награда след посещението при лекаря

Понякога ако родителите обещаят на детето някаква награда след посещението при лекаря те понасят доста по-лесно инжекцията, защото знаят, че след нея предстои нещо приятно за тях. С някаква малка награда ще стимулирате смелото поведение на детето и ще му покажете, че когато то се държи добре ще бъде възнаградено за това.