Начало / Детско здраве / Хранителни проблеми при децата

Хранителни проблеми при децата

апр. 17, 2013

Децата, които в ранна възраст придобиват правилни хранителни навици, продължават да ги прилагат и занапред и имат по-големи шансове за водене на целесъобразен начин на живот. Освен това правилното хранене намалява риска от хронични заболявания като диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст. Децата на възраст 5-12 години вече са оформили своите предпочитания относно храната, но техния избор може да бъде повлиян от членовете на семейството, телевизията и медиите като цяло. Децата в училищна възраст са по-склонни към експериментиране с различни храни в сравнение с по-малките деца.

Кои са по-често срещаните хранителни проблеми при децата в училищна възраст?

Отказване на храна
Отказването на храна е по-характерно за деца в предучилищна възраст, но то може да продължи и в следващите години. Такива деца отказват определени храни. Те ядат храните, които обичат с желание, докато отказват да консумират някои определени храни и ястия. Децата с такъв проблем най-често са здрави с нормален ръст и развитие. Отказването на определени храни обикновено не трябва да тревожи прекалено родителите, защото това е проблем, който отминва с израстването на детето. Подобното на отказването на храна е и селективното хранене. При него децата консумират само определени храни и отказват всичко останало. Това може да се дължи на прекален натиск от страна на родителите и еднотипно меню. В други случаи по такъв начин децата се опитват да си извоюват независимост.

Намален апетит
Някои родители се оплакват, че децата им ядат всякакви ястия, но в количества по-малко от нужното за тяхната възраст. Поради тази причина голяма част от тези деца са с тегло и ръст под нормата за тяхната възраст, но като цяло са здрави и активни. При тези деца също няма някакъв сериозен проблем, просто при тях нуждите от храна са по-малки,но те не страдат от това.

Хранителна фобия
Някои деца избягват да консумират някои храни и напитки от страх, че ще се задавят или задушат от тях. Това може да превърне времето за хранене на децата в истинско изпитание за техните родители. Въпреки това голяма част от децата с хранителна фобия изглеждат здрави, тъй като приемът на останалите храни и напитки, от които те не се страхуват им доставя нужните калории и хранителни вещества.

Прекаляване с количеството на храната
Този вреден навик обикновено бива стимулиран от родителите. В миналото се смяташе, че пълнотата е признак за здраве. Това схващане е остаряло и родителите трябва да внимават колко похапват децата им, защото затлъстяването в детска възраст е много наболял проблем и трябва да предпазим децата си от него, за да им осигурим добро здраве и за в бъдеще и да ги предпазим от множество заболявания.