Начало / Актуални теми / Стенокардия – как да се справим?

Стенокардия – как да се справим?

сеп. 10, 2013

стенокардия

Стенокардията или известна още като ангина пекторис или гръдна жаба е сърдечно заболяване, което се характеризира с неочаквана стягаща болка в областта на сърцето. Продължителността на гръдната болка може да бъде различна и в зависимост от това ангината може да се определи като стабилна или нестабилна. При стабилната ангина обикновено болката се появява след физическо усилие и изчезва след почивка, докато при нестабилната ангина болката се появява внезапно и не се предизвиква от физическо усилие, което я прави особено опасна. При пациентите с нестабилна ангина рискът от инфаркт на миокарда е значително по-висок.

За пациентите, страдащи от ангина пекторис има някои важни стъпки, които те трябва да изпълнят, за да могат да живеят по-лесно с това заболяване. Важно е да знаете какво при вас предизвиква епизодите на гръдна болка. Кои лекарствени средства повлияват болката и водят до нейното намаляване. Трябва да знаете какъв точно е лимитът на физическо напрежение, който може да понесете, без да предизвикате пристъп.

След няколко епизода сами ще можете да усетите кога имате пристъп на ангина и ще можете да забележите и най-малката промяна в техния модел на протичане. Промяната в модела на протичане на епизодите на ангина може да означава, че вашето състояние се е влошило или рискът от инфаркт на миокарда се е повишил.

Ако страдате от стенокардия е особено важно да знаете, кои лекарства са ви нужни, за да овладеете пристъпите на заболяването, как трябва да ги приемате и какви са техните възможни нежелани действия. Едно от най-подходящите средства за бързо овладяване на пристъп на стенокардия е бързодействащия нитроглицерин. Вашият лекуващ лекар трябва да ви обучи как точно да взимате лекарствата си и как да ги съхранявате. Никога не спирайте приема на лекарствено средство без позволението на вашия лекар.

Освен физическите усилия емоционалния стрес, споровете или притесненията за близки или работа също могат да предизвикат пристъп на ангина. Опитайте се да избягвате или да намалите до минимум стресиращите ситуации във вашия живот, за да може да подобрите вашето здраве и да се предпазите от инфаркт. В свободното си време намерете начин да релаксирате и да се отпускате от тежкото ежедневие.

Ако страдате от стенокардия при вас рискът от инфаркт е по-висок и затова е важно както вие,така и вашите близки да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Трябва да се запознаете с това какви са симптомите на инфаркта, как да използвате бързодействащ нитроглицерин, къде точно е разположена най-близката болница за спешна помощ. Дискутирайте с вашето семейство усложненията, които могат да възникнат в резултат на вашето заболяване и изгответе заедно план на действие.

Прочетете за:
Превенция на стенокардия
Стабилна стенокардия
Нестабилна стенокардия
Стенокардия на Принцметал