Начало / Актуални теми / Какво представлява мързеливото око

Какво представлява мързеливото око

апр. 3, 2013

очни проблеми

Медицинският термин за означаване на симптома мързеливо око е амблиопия. Амблиопията е често срещана при подрастващите. При мързеливото око способностите за виждане на различни предмети на двете очи са различни. Поради факта, че по-слабото око изпраща неясни образи към мозъка, той се адаптира към този факт и разчита повече на информацията, изпращана от другото око.

При това състояние мозъка с времето започва да игнорира информацията, която се изпраща от мързеливото око. Този избор на мозъка става още рано след раждането и приключва някъде към 6 – 9 годишна възраст. Така ако заболяването не се диагностицира и не се лекува навреме окото, при което се наблюдава амблиопия може напълно да загуби своята функция и да се стигне до загуба на зрението в едното око – моноокуларна слепота. В Америка и Англия амблиопията се среща при около 2 – 3 % от децата.

Кои са по-честите причини за настъпване на амблиопия?

Кривогледство
Децата, които страдат от кривогледство имат често двойно виждане. За да могат да избегнат виждането на различни образи с двете очи те започват да използват повече едното око, докато другото отслабва и това води до появата на амблиопия.

Проблеми, свързани с късогледство или далекогледство
Когато едно дете страда от късогледство или далекогледство едното око може да бъде по-засегнато от другото. Така например зрението с едното око да е нормално, докато при другото образите да се размазват при гледане отблизко или отдалече. В тази ситуация мозъкът се научава да игнорира информацията от по-засегнатото око, от което образите са по-размазини и като резултат възниква амблиопия.

Какви са симптомите на амблиопията?
– замъглено зрение;
– двойно виждане;
– кривогледство.

Диагностицирането на амблиопията става след цялостен очен преглед. Лекарят ще прецени каква е зрителната острота на двете очи и дали има разлика. Освен това могат да се проведат специализирани тестове, с които лесно да се диагностицира амблиопията.

Как се лекува амблиопията?
В най-добрия случай лечението на амблиопията започва още в детството, когато все още се оформят връзките между мозъка и очите. В зависимост от причината и степентта на засягане на зрението лечението бива:
– носене на коригиращи очила. Ако амблиопията се дължи на късогледство, далекогледство или астигматизъм, то тогава коригирането на тези състояния с подходящите очила ще доведе и до предотвратяване на амблиопията.

– очна превръзка. За да се стимулира по-слабото око може да бъде поставена превръзка на по-силното око, за около 2 – 3 часа на ден.

– капки за очи. Накапването веднъж дневно или два пъти седмично на атропин в по-силното око води до замъгляване на образите получени от него. Това стимулира дейността на мързеливото око и подобрява неговата дейност.

Прочетете за:
Амблиопия (мързеливо око)