Начало / Детско здраве / Какво представлява хемангиомът?

Какво представлява хемангиомът?

юли 21, 2014

Хемангиомът е доброкачествена формация, която се дължи на абнормното разрастване на кръвоносни съдове. Обикновено се открива по повърхността на кожата или в някои вътрешни органи, основно черния дроб. Хемангиомът се предава наследствено и обикновено той е наличен още преди раждането, докато бебето се развива в утробата на майката.

Хемангиомите обикновено са с малки размери. Представят се като малки червени подутини по повърхността на кожата. Обикновено с времето хемангиомите намаляват своите размери и ако едно дете е имало хемангиом при раждането до около 10 годишна възраст той вече е изчезнал.

При групирането на няколко кръвоносни съдове се образува хемангиом. Специалистите все още не знаят причините за това групиране, но смятат че се дължи на определени белтъци, които се продуцират от плацентата по време на вътреутробното развитие на детето.

Какви са симптомите при хемангиом?

Едно дете може да се роди с хемангиом или той да се формира през първите месеци след неговото раждане. По кожата на бебето в началото се появява плоска червена линия най-често в областта на лицето, скалпа или гръдния кош.

С времето червената линия започва да нараства и започва да прилича на гъбеста маса, която изпъква над повърхността на кожата.
Обикновено хемангиомите са единични, но могат и да са няколко на брой. С времето те започват да намаляват своите размери и впоследствие изчезват.

Обикновено хемангиомът не е съпроводен с характерни други оплаквания освен появата на червена подутина.

Как се диагностицира хемангиомът?

Не е нужно прилагането на специални тестове за диагностицирането на това състояние. Хемангиомът е видим при оглед на тялото на детето и лекарят лесно може да постави диагнозата. Ако хемангиомът се развива по повърхността на някой вътрешен орган той може да бъде открит при някои образни изследвания като ехография или ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението?

По-голямата част от хемангиомите не се нуждаят от специфично лечение. В някои случаи родителите изискват прилагането на лечение тъй като смятат, че дефекта загрозява детето им и може да доведе до проблеми със самочувствието. В повечето случаи обаче ако хемангиомът не предизвиква оплаквания е препоръчително да не се лекува.

Ако формацията пречи на вашето дете и то се оплаква може да се приложат кортикостероидни медикаменти или лазерна хирургия.

Прочетете за:
Хемангиом на черния дроб
Хемангиом при бебе