Меню

Излагането на стрес в ранна детска възраст може да има продължително негативно въздействие върху мозъка, показва ново проучване, публикувано в сп. Biological Psychiatry.

Учени от Уисконския университет в Мадисън са изследвали ефекта, който оказват високите нива на стрес върху детския мозък. Те са установили, че хроничния стрес в резултат от физическо насилие, неглижиране, бедност има негативно и продължително въздействие върху мозъка.

В проучването са участвали 128 деца на 12 годишна възраст, които са преживели физическо насилие, неглижиране или са от беден произход.

Учените са разпитали децата и техните родители или настойници, като са се фокусирали основно върху въпроси, свързани с поведението на децата.

Всички деца са били подложени на мозъчен скенер. Учените са изследвали хипокампа и амигдалоидното ядро, които са част от лимбичната система и са свързани с емоциите, настроението, инстинктите и справянето със стреса.

Авторите на проучването са сравнили снимките на изследваните децата със снимки на деца на същата възраст, които са произхождали от средната класа.

Резултатите са показали, че децата, които са били подложени на силен стрес в ранна детска възраст са имали по-малък хипокамп и амигдалоидно ядро, в сравнение с децата, които не са били подложени на същите нива на стрес.

Това проучване ни напомня колко е важно да предпазваме децата си от стресиращи преживявания, тъй като от това зависи като какви индивиди ще израстнат.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!