Начало / Детско здраве / Вредни ли са домашните любимци за децата?

Вредни ли са домашните любимци за децата?

сеп. 4, 2013

домашен любимец

Домашните любимци са много добро попълнение към семейството. Те са добра компания  и могат да научат децата на отговорност и състрадателност. Много често родителите се питат дали е добре да вземат домашен любимец на своите деца и какви отрицателни страни има гледането на животно у дома.

Всички животни имат навика да скачат, тичат или да драскат. Докато някои породи кучета като например Лабрадор или Бийгъл са много дружелюбни, други като Ротвайлер например понякога могат да бъдат агресивни и да бъдат опасни за вашето дете. Котките също много лесно могат да бъдат провокирани от децата и те също да проявят своята агресивност с драскане или хапане. Тази дефанзивна реакция на животните е вродена и в много случаи не може да бъде избегната.

Друга отрицателна страна на домашните животни са инфекциите, които те могат да разпространяват. Децата са особено податливи на тези инфекции, защото те нямат все още изградени хигиенни навици и много често поставят различни предмети в устата си. Една от разпространените инфекции е болестта на котешкото одраскване, чийто причинител е бактерият Бартонела. Симптомите на тази инфекция са покачване на телесната температура, главоболие и изчезване на желанието за игра на детето. Бясът е друга много опасна инфекция, която може да бъде пренасяна, както от кучетата и котките, така и от много други видове животни, с които децата могат да имат контакт.

Въпросът за хигиената у дома при отглеждането на домашен любимец е също много важен. Много често източник на инфекции стават урината и изпражненията на животните. Кучетата и котките са едни от най-честите разпространители на паразити като глисти например. Ако вашето дете страда от астма не е препоръчително да отглеждате котка вкъщи, защото нейната урина има високо съдържание на амоняк, което може да влоши състоянието на детето ви. Ако имате домашен любимец у дома е изключително важно да го приучите отрано на хигиенни навици, за да може да понижите риска от инфекции и замърсяване.

Козината на животните е алерген, за който се знае, че може да предизвика астма, обриви или алергични реакции. При децата този ефект на козината е допълнително подсилен от факта, че те обичат да галят и гушкат любимците, което може да предизвика алергия при тях. Дори и ако имате домашен любимец и вашето дете не е развило алергия, това не значи, че в някой момент това няма да стане. Алергиите могат да се развият във всеки един момент от живота на човек.

Прочетете за:
С какви болести може да се заразите от домашните си любимци?