Начало / Диабет / Диабет и зарастване на рани – каква е връзката?

Диабет и зарастване на рани – каква е връзката?

дек. 11, 2018

диабет и зарастване на рани

Диабетът в най-общи линии е резултат от неспособността на човешкото тяло да произвежда или да усвоява инсулин. Инсулинът е хормон, чиято основна функция е да трансформира глюкозата в енергия. Ако тялото ви не успява да усвоява правилно глюкозата това може да доведе до покачване на нейните нива в кръвта. Това от своя страна може да се отрази негативно върху способността на тялото да се възстановява след нараняване.

Малки наранявания, порязвания или изгаряния са част от ежедневието на почти всеки човек, но при пациентите с диабет подобни наранявания могат да бъдат повод за сериозно притеснение. При диабетиците раните зарастват много по-бавно, което увеличава риска от инфекция и усложнения. Дори и когато раната не се инфектира тя може да повлияе негативно върху качеството на живот на пациента. Например рани в областта на краката, които зарастват бавно могат да бъдат съпроводени с болка и да попречат на свободното придвижване на пациента.

Каква е връзката между диабет и зарастването на рани?

Диабетът и особено ако е лошо контролиран се асоциира с влошено кръвообращение. Когато се забавя притокът на кръв се забавя и придвижването на червените кръвни клетки. Така се затруднява възможността за доставяне на кислород и хранителни вещества, включително до области, в които има нараняване и нарушаване на кожната цялост. В резултат на това и възстановяването се забавя.

Увреждането на нерви е друг фактор, който може да повлияе на възстановителните процеси в нашето тяло. При недобре контролиран диабет е възможно да се увредят нерви в тялото, особено нервите в областта на крайниците. В резултат на това някои диабетици могат да претърпят травма на крайник без да усетят, да не потърсят помощ навреме и да се стигне до по-сериозни усложнения.

Много от пациентите с диабет имат проблеми и с имунната система и нейното навременно задействане. Броят клетки, които се изпращат от имунната система към част от тялото, в която е възникнало нараняване е намален. Логично ако имунната ви система среща трудности и не работи на максимум, рискът от инфекции е повишен. Освен това ако нивата на глюкозата в кръвта са хронично повишени това създава прекрасни условия за размножаване на бактерии, които се хранят и размножават по-лесно при наличие на повече захар в кръвта.

Какво може да се случи ако не се вземат мерки навреме при нараняване?

При диабетиците ненавременните грижи за дори леки наранявания могат да доведат до сериозни проблеми. Много лесно при такива пациенти раните могат да се инфектират, инфекцията да се разпространи  и да се наложи ампутация на крайник или да се стигне до инфекция на кръвта и животозастрашаващи усложнения.

Как да подпомогнете процеса на възстановяване?

Някои мерки, които може да предприемете, ако страдате от диабет са:

  • редовно проверявайте цялото тяло за нови наранявания
  • сменяйте превръзките на раната често
  • избягвайте да вървите боси
  • носете удобни обувки
  • редовно следете нивата на кръвната захар.

Прочетете за:
Инсулин
Висока кръвна захар (хипергликемия)